Свързани новини

07.07.2014 17:05

Аспарухово саботира безопасността на Варна

Видян 1278 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Жителите на варненския кв. Аспарухово излязоха вчера на протест срещу това, че държавата ги евакуира от опасните за живота им къщи и им предоставя временни семейни жилища във фургони или пък в апартаменти на общината. Ромите от квартала заявиха най-безпардонно, че няма да напуснат незаконните си домове, независимо че може да ги залее нов порой, който да удави квартала и хората в него.  


В края на юни построените против закона сгради в Аспарухово бяха залети от водна стигия, която помете и друга част от улиците на Варна.


По информация на Метереологичната служба в страната във фаталните 19 и 20 юни  в морската столица са паднали около 73 литра на квадратен метър.


Валежи 150-200 л на квадрат за денонощие се случват често. Например през 1951 г. са измерени 257,8 л. на квадратен метър в същия район, но тогава е нямало и следа от подобна трагедия. ''Щетите зависят от инфраструктурата'', каза метеорологът Петър Янков.


За справка в Шумен на същите дати са паднали повече дъждове, обаче поражения нямало, тъй като според Янков канализацията на града била в добро състояние.


Разследването по-късно установи, че главните причини за бедствието били не толкова падналите дъждове, колкото незаконните къщи в дерето, което трябва да служи за отичане на водата, както и неправомерно изсечените дървета на хълма. Те са създали условия за свлачища и в един момент събираната вода се е превърнала в стихия и е тръгнала надолу към квартала.


Вместо съдебно дело и иск за обезщетение, виновниците за наводнението получиха обществено внимание и грижи. Доброволци от цялата страна тръгнаха да помагат на безстващите, събрани бяха над 1 млн. от sms-и, камиони с минерална вода, дрехи, одеала и храна потеглиха към Аспарухово.


Вместо„Благодаря“ обаче жителите на квартала отговориха с непрекъснати протести – веднъж затвориха Аспаруховия мост, заявявайки че никой не издирва изчезналите при потопа деца, вчера тръгнаха на демонстрация против акциите в полза на собствената им безопасност. Няколко души безпардонно заявиха, че ще се върнат тайно в незаконните си жилища и не им пука от забрани.


Постройките обаче трябва да съборени. Задължително е да бъдат спрени строителството и сечта в района, защото те застрашават не само Аспарухово, но и цяла Варна.  


Разбира се, за случилото се вина имат не само ромите. Само през последната година в община Варна са постъпили над 10 сигнала във връзка с незаконните строежи там. Кметът Иван Портних обаче не направи нищо, за да предотврати бедствието. Тъкмо общинското бездействие до момента даде основание на ромите да решат, че и този път номерът ще мине, ще продължават да изнудват държавата, да секат горите и да поставят на опасност хората, които са около тях.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

стрелец