Свързани новини

23.01.2014 14:34

Студът идва и убива вирусите

Видян 2295 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След дългия период с необичайно топло време, в края на седмицата се очакват и първите за тази година студове. Ниските температури ще бъдат благоприятни, защото ще спрат бързото разпространение на грипа. Обявената вчера грипна епидемия в столицата придоби страшни измерения, след като стана ясно, че близо 80% от болните страдат от страшния Свински грип. „80% от пробите в Националната референтна лаборатория показват, че най-масовият щам на грипа, който ни разболява тази зима, е познатият от няколко години Калифорния или т.нар. Свински грип“, съобщи шефът й и национален консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев. „Другият грипен щам, от който боледуваме в момента, е също от тип А - H3N2“, каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.


Добрата новина на фона на грипната вълна в страната е, че и срещу двата щама от тип А можем да купим ефикасния и евтин антивирусен препарат ремандитин, който струва между 9 и 12 лева и не е задължително да даваме по 30 лв. за тамифлу и реленца. Последните два медикамента се предписват на най-тежко болните безплатно, но само по преценка на джипитата. Ремантадинът обаче бори само щамове от тип А и не беше ефективен миналата година, когато преобладаваше грип от тип В, обясни професорът. Лекарството се взема и за профилактика.


Усетите ли тръпки, болки в гърлото, температура, проблеми в ставите, веднага трябва да започнете да приемате антивирусен препарат, гласи съветът на специалиста. Той отхвърли психозата, че има очаквания грипът да тръшне два милиона българи, понеже това ще рече средната заболеваемост в страната да бъде покачена от 2500 на 10 000, каквито изгледи няма. „300 на 10 000 население е заболеваемостта от грип в столицата“, каза проф. Кантарджиев по TV7.


Затова и в сряда бе обявена грипна епидемия, но Регионалният инспекторат на МОН реши да не вземе предвид призива на здравните власти и не пусна децата в грипна ваканция. Аргументът беше, че в софийските училища няма болни деца, които да надвишават 30% по норматив, за да спрат учебните занятия. В момента заболелите ученици нямат и 15%, което е двойно под изискванията и не е достатъчно за обявяването на грипна ваканция. Но нека лекарите да кажат кой ще гледа 120 000 деца, ако се наложи на родители им да излязат от работа, за да се грижат за болните си наследници.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

близнаци

Денят ще предложи динамични социални контакти

Денят ще предложи динамични социални контакти. Бъдете