Свързани новини

22.01.2014 14:53

Обявяваме грипна епидемия и в София от 23 януари

Видян 1084 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Грипна епидемия е обявена в София от четвъртък, 23 януари, съобщи д-р Ангел Кунчев. Само преди два дни държавният здравен инспектор бе категоричен, че София-град е на ръба със 189 на 10 000 болни.


През последните 48 часа обаче рязко се е покачил броят на повалените от грипа, поне 3-4 пъти, обясни д-р Кунчев.


Само за ден коварният вирус тръшнал 700 столичани, отчели здравните власти, което принудило РЗИ да вземе решение за обявяване на грипна епидемия за столицата, предава Бинюз.


Д-р Кунчев бе категоричен, че МЗ препоръчва на регионалния инспекторат по образование да обяви и грипна ваканция поне за седмица, защото именно в ученическа възраст са най-многото болни.


От Министерството на образованието казаха, че все още не са получили доклада на регионалния инспекторат, но до края на деня ще обявят колко дни ще бъде ваканцията на учениците.


Децата и учениците до 14-годишна възраст са най-засегнатите, а 47% от заболелите са от тъй наречения Свински грип, останалите са от друг грипен вирус, пак от тип А, уточняват от столичната здравна инспекция.


По заповед на шефа на столичната РЗИ д-р Огнян Иванов се спират се свижданията в болниците, плановите операции и детските и женските консултации. Също така се преустановяват и планираните имунизации.


Преди два дни грипна епидемия беше обявена за всичките 22 общини в София-област, съобщи шефът на РЗИ за района д-р Александър Златанов. А първи от грипната вълна пламнаха в Бургас, чиято грипна ваканция вече свърши и беше само 3 дни.


Mиналата седмица по данни на районния здравен инспекторат дневно са се разболявали по 190 души.


През тази седмица заболелите са значително повече, предстои да се уточнят данните.


Грипната епидемия най-вероятно ще бъде обявена за 7 дни. При обявяване на грипна епидемия се спират плановите операции, учениците се пускат във ваканция, а детските градини решават индивидуално дали да работят.


Пред епидемия са и областите Враца, Монтана, Русе, Стара Загора и Ямбол.


Д-р Кунчев потвърди, че този сезон грипът води много бързо до усложнения на дихателната система и до пневмонии, особено хората с понижен имунитет.


Медиците напомнят, че при грип първата стъпка е приемане на антивирусен препарат, пазене на леглото поне за 4-5 дни, а при вторична бактериална инфекция се пристъпва към антибиотик, но по предписание на лекар.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.