Свързани новини

27.12.2013 10:14

ЕК проверява „Пампорово“ АД за нерагламентирана държавна помощ и незаконно строителство

Видян 1366 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската комисия проверява дали „Пампорово“ АД получава нерегламентирана държавна помощ след като ползва държавни земи и гори от Държавния поземлен фонд и Държавния горски фонд. Случаят е подобен на извършените заменки на гори преди години. Освен това земите и горите не са с променено предназначение, съгласно действащия Закон за горите. Затова сме сигнализирали главна дирекция „Конкуренция“ на ЕК заради бездействието на българските власти, която ще провери дали действията на „Пампорово“ АД са довели до нарушения на европейското законодателство, а именно:


-    Ползва инсталация за изкуствен сняг,  изградена върху  територии  от Държавния горски фонд  без правно основание и заплащане на наем, независимо, че този обект е трябвало да бъде  премахнат по решение на съда;


-    Ползва земи от Държавен поземлен фонд  за ски писти без проведен конкурс,  заплащане на наем и без да е сменено предназначението на тези земи;


-    Не заплаща наем за ски писти на комплексно-опитна станция Смолян, чиито територии ползва без правно основание;


-    Изграден е лифт „Двата моста“ върху територии, които ползва без правно основание


Дирекция за национален строителен контрол /ДНСК/ установи незаконен строеж на лифт „Двата моста“ в Пампорово в землището на село Стойките, без одобрени инвестиционни проекти и без издадено разрешение за строеж. На „Пампорово“ АД е съставен акт  No II-1/7.11.2013, с който са образувани административни производства за спиране на строителството и за премахване на вече изградените съоръжения и обекти, но той още не е влезнал в сила. Изпълнителна агенция по горите установи, че във връзка с този строеж са изсечени немаркирани дървета в рамките на около 10 декара.


Освен този лифт „Пампорово“ АД е построило и нeзаконно съоръжение  за изкуствен сняг. На 30.03.2011 г. Регионална дирекция  за Национален строителен надзор-Южен централен район е извършила проверка и съставила констативен протокол №57,  в който установява,  че Пампорово АД ползва построени от тях съоръжения за изкуствен сняг в нарушение на закооустановения ред по реда на Закона за устройство на територията.  Въз основа на този акт началникът на сектора в Смолян, при РДНСК, Южен централен район е издал заповед, с която забранява ползването на  съоръженията за изкуствен сняг и достъпа до строеж. Определен  е срок за доброволно изпълнение на заповедта.  


През септември 2011 Административният съд  - Смолян потвърждава, че  няма издадени строителни книжа за изграждането на “Съоръжението за изкуствен сняг” и няма проведена процедура пред ДНСК по въвеждането му в експлоатация. Съоръжението преминава през земи от Държавен поземлен фонд и Държавен горски фонд, за които Пампорово АД няма документ за обственост. С това съдът потвърждава, че заповедта за забрана ползването на съоръжението,  е издадена правилно.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

водолей