Свързани новини

10.12.2013 14:31

Въвеждат единна електронна система за отчитане щети по застраховки

Видян 1292 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

До няколко месеца ще бъде въведена единна електронна система за отчитане на щети по застраховки на автомобили в България в реално време, което ще позволи на компаниите да предлагат по-ниски цени на шофьорите с малко или никакви щети по автомобилите си, съобщи нюз.бг.


За т. н. модел бонус-малус, при който собствениците, които не са причинявали пътни инциденти, плащат по-ниски цени за автомобилна застраховка от нарушителите, стана ясно по време на дискусията на тема „Застраховане", която е част от поредицата "Chivas 12 стола", съобщиха организаторите.


Заместник-председателят на Комисията за финансов надзор Борислав Богоев съобщи по време на дебата, че се работи по създаването на системата, в която всички застрахователи ще отчитат регистрираните при тях щети по полиците "Гражданска отговорност" и "Автокаско". По думите му системата ще бъде технически готова и изпробвана през март следващата година, а до края на първото полугодие тя ще започне да работи реално.


Достъп до новия регистър ще имат всички застрахователни компании, като това ще им помогне да прилагат гъвкави форми на застраховане и най-вече системата бонус-малус, при която застрахователят ще може да предлага по-добри застрахователни условия на изрядните шофьори.


За да бъде приложен този модел на застраховане обаче, е необходимо да се направят промени в Застрахователния Кодекс. Комисията по финансов надзор ще предложи нови текстове в нормативната уредба, които ще трябва да бъдат внесени за промяна на закона от Финансово министерство, стана ясно още на събитието.


Системата за отчитане ще бъде по-съвършен и работещ модел на сега действащия, влязъл през 2011 година регистър за отчитане на застраховките по "Гражданска отговорност". Към момента, по думите на Борислав Богоев, този регистър не функционира добре и създава много предпоставки за избягване на плащането на "Гражданска отговорност". Според него масовото сключване на застраховката "Гражданска отговорност" е повишило качеството на пътя като цяло, а в резултат на средствата, събрани от нея, са закупени по-съвременните системи за контрол и наблюдение на пътя като оборудване на пътните полицаи, пътни камери и други.


Над 86% от регистрираните автомобили в България имат "Гражданска отговорност", обяви Богоев и допълни, че се качва броят на застрахованите автомобили, които преди година са били около 70% от всички регистрирани. Той опроверга твърденията, че цената на застраховката ще падне и посочи като средна цена на застраховка към края на ноември 2013 г. сумата от 219 лв., която е с 19 лв. по-висока от предходната година.


На кръглата маса бяха обсъдени и възможностите за въвеждане на задължителна застраховка на дома с т. н. катастрофичен пул, който включва застраховки против различни бедствия и аварии.


Според Богоев обаче трябва много добре да се обмисли какво ще покриват въпросните застраховки, какви рискове ще влизат в пула и какво трябва да осигурява евентуално обезщетение. В идеите за катастрофичното застраховане - земетресение, наводнение, свлачище, не се включва застраховка пожар. По неговите думи един товар по време на превоз също може да пострада при земетресение.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.