Свързани новини

05.12.2013 15:11

Ранобудните ритаха "стената" пред парламента

Видян 1110 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Около 14 часа напрежението за първи път ескалира по-сериозно, тъй като полицията направи опит да задържи протестиращи, за които е установила, че са замервали фасадата на Народното събрание с предмети и по-специално боя, съобщи нюз.бг.


След кратки сблъсъци и опит на протестиращите да не позволят на полицията да отведат заподозрените, служителите на реда все пак се справиха и в една от паркираните до палатките полицейски коли бяха качени и отведени към най-близкото районно две момичета.


С 30-минутно закъснение 100-тина „ранобудни" студенти излязоха - както бяха обещали - на протест пред Народното събрание срещу новия закон за МВР.


По-късно броят на протестиращите се увеличи, достигайки за кратко към 300 човека.


Според студентите готвените промени целят да се ограничи правото им на протест и да се дадат повече права за репресии от страна на полицията срещу недоволни граждани.


Засега демонстрацията пред парламента е доста вяла, а скандиранията и настроението са тихи и спокойни. За разлика от други случаи днес ранобудните студенти поне на този етап не изненадват с някой „пърформънс", а колорит в демонстрацията внасят единствено три плаката с акростиховете: „МАНИПУЛИРАМЕ ВАШЕТО РАЗВИТИЕ", МЛАТИМ, ВЛАЧИМ, РИТАМЕ" и „МАЩАБНИ ВАЛУТНИ РАЗХИЩЕНИЯ".


Не е ясно дали митингът ще прерасне в шествие и ще обиколи софийските улици, или ще остане пред парламента, като въпреки засиленото полицейско присъствие в района, бройката протестиращи не предвещава ескалиране на напрежението или някакви проблеми за народните представители, които в момента гласуват Бюджет 2014 година.


Въпреки мотивите на студентите, че новият закон готви узаконяване на репресиите срещу тях, по-рано днес главният секретар на МВР Светлозар Лазаров обяви в студиото на БНТ, че на практика всички текстове, срещу които имат недоволство, са част от стария и сега действащ закон.


Малко след 11 часа „ранобудния" протест действително опита да се „събуди", като за целта студентите се строиха непосредствено пред загражденията, обърнаха се с гръб към тях и започнаха да подскачат и да ги ритат.


Малко след това те се изтеглиха 3-4 метра назад, изчакаха камери и фотоапарати също да се строят, и със засилка започнаха да ритат демонстративно загражденията, но без реално намерение да ги счупят или прескочат. Въпреки че някои от студентите видимо се вживяха в тази акция и доста ритаха черните заграждения пред парламента, полицията запази самообладание и продължи да крепи оградата, пазеща народните представители.


Студентските шутове продължиха няколко минути и се повториха няколко пъти, като междувременно от по-задните редици към фасадата на Народното събрание полетяха няколко десетки домата.


Нов опит, този път по-успешен, за раздвижване на ситуацията пред НС имаше малко след 12 часа, като този път участие взе и полицията. Заради продължаващите макар и наглед безобидни ритници върху ограда пред парламента, полицията реши да строи една редица служители на реда пред загражденията.


Очаквано това предизвика реакция от протестиращите студенти, като освен покачения градус на напрежението и малко по-активните възгласи против полицията и правителството, към фасадата полетяха още няколко домата, ябълки,  4-5 пиратки и топчета с червена боя.


Наложи се и намеса на няколко пожарникари, тъй като към стълбите бяха запратени и се запалиха 5-6 домашно изработени с помощта на вестници димки.


Въпреки шумотевицата и факта, че полицейското присъствие се засили, сериозни сблъсъци или извънредна ситуация на площад Народно събрание няма.


Пред централния вход на НС се придвижи и кола на жандармерията, от която полицията призовава гражданите да не нарушават обществения ред.


Към 13:30 протестът пред парламента продължава сравнително спокойно, като известно напрежение предизвиква стремежа на полицията да пази в строй кордона пред загражденията и да не позволява големи групички протестиращи да го разкъсват. Това води до няколкоминутни бутаници между служители на реда и протестиращи, които се тласкат един друг, докато полицията се престроява. Но до физическа саморазправа и инциденти, различни от някое неволно спъване, не се стига.


Не ясно докога студентите ще останат на жълтите павета, като по всяка вероятност няма да си тръгнат преди това да са сторили народните представители. Протестът е само пред централния вход, така че те няма да имат проблем да напуснат сградата след приключване на работния им ден.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби

Днес е възможно да се почувствате малко изгубени сред буря от емоции

Днес е възможно да се почувствате малко изгубени сред