Свързани новини

24.10.2013 15:23

Бежанци къртят врати, за да играят карти върху тях

Видян 1300 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бежанци от лагера във "Враждебна" в София са счупили мивки и изкъртили врати, за да играят върху тях карти. До момента нанесените щети са за около 3-4 хиляди лева, съобщи на пресконфереция председателят на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев, предаде 24 часа.


По думите му той ги е предупредил, че за да се възстановят щетите, от джоба на данъкоплатците няма да излезе нито една стотинка, а всичко ще бъде за сметка на издръжката им.


Четирима нарушители на реда са предадени на органите на дирекция "Миграция" и ще бъдат експулсирани. Те също са били в лагера във "Враждебна".


"Техните закони не разрешават жена да види гол мъж, един от тях е бил по къси панталонки и е станал скандал, но благодарение на палестинците там ситуацията е овладяна, след два дни той и още трима са участвали в непристойни действия в града и са задържани", разясни Чирпанлиев.


Той призна, че част от емигрантите спят и се хранят на пода, но не защото нямат легла или маси, а защото такава им е културата. "Така че ние не можем да променим бита им", обясни Чирпанлиев.


Оказа се, че въпреки усилията на държавата да осигури сграда, където бежанците да учат български език, те не проявяват интерес. Едва 80-90 души учат български, те вече са получили статут и са хората, които реално искат да се интегрират в България, уточни шефът на агенцията.


Има обаче заявен интерес от бежанци към шивашки курсове и обучение за козметички в центъра в "Овча купел" и вече са разкрити такива курсове.



В момента с около 20% е завишен капацитетът на местата за настаняване на бежанци.


"Имаме набелязани сгради, но правителството трябва да вземе решение дали те ще се ползват и дали ще има още центрове", съобщи Чирпанлиев.


Той призна, че не знае какъв ще е бюджетът на агенцията му през следващата година. За тази първоначално е бил 4 милиона, а след това са били отпуснати още 1,2 млн. лева допълнително.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Денят ще предложи динамични социални контакти

Денят ще предложи динамични социални контакти. Бъдете