Свързани новини

30.09.2013 14:09

Парламентът няма да гледа втория вот на ГЕРБ

Видян 1182 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

При всички случаи до гласуването на проекта за решение по първия вот не виждам правно основание, а и житейска логика, да започнат разисквания, които по своя предметен обхват вече бяха проведени и приключени на 26 септември 2013 г.


Това пише председателя на Народното събрание Михаил Миков в писмо, изпратено до лидерите на всички парламентарно представени партии.


Ето какво е неговото становище по въпроса с втория идентичен вот, който ГЕРБ внесоха отново в деловодството, след като обявиха заседанието в четвъртък за нелегитимно:


В случай, че първият вот бъде отхвърлен от народните представители, предложението за гласуване на недоверие на Министерския съвет, внесено на 26 септември 2013 г., ще бъде недопустимо по смисъла на чл. 89, ал. 3 от Конституцията на Република България във връзка с чл. 106 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. В случай, че първият вот на недоверие пък бъде приет и народните представители гласуват недоверие на Министерския съвет, то пак няма да е налице правно основание за провеждане на разисквания, защото при тази хипотеза министър-председателят ще трябва да подаде оставка на правителството и по този начин вторият вот ще бъде безпредметен.


OFFNews припомня, че ГЕРБ застават категорично зад правото си да внесат същия вот повторно с обяснението, че дискусиите по първото предложение са били нелегитимни, след като председателят Миков нареди на квесторите да преброят ръчно присъстващите, с което преодоля бойкота на Борисов.


В писмото си Миков припомня на Бойко Борисов, Сергей Станишев, Лютви Местан и Волен Сидеров, че дебатите по вота, мотивиран с провала на Министерството по инвестиционното проектиране, са приключили в 10.55 ч. в четвъртък.


Според правилника вотът трябва да бъде гласуван най-малко 24 часа след края на дебатите. В петък обаче парламентът отново не успя да събере кворум, за да заработи. В този смисъл гласуването на недоверието към Министерския съвет трябва да се състои в сряда, ако парламентът успее да събере 121 депутати, за да започне заседанието, предаде Оффнюз.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

дева

Денят е подходящ да се фокусиране върху детайлите

Денят е подходящ да се фокусиране върху детайлите.