Свързани новини

22.09.2013 16:09

"Софстрой" на търг заради 2,1 млн. евро дълг към ОББ

Видян 2688 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Докато Иво Прокопиев се обяснява по телевизиите, че обвиненията на Комисията за финансов надзор срещу извършваните от фирмите му сделки са некоректни, от регистъра на Камарата на частните съдии-изпълнители може да се види колко "коректно" е поведението на контролираните от него дружества спрямо техните кредитори, пише вестник "Банкеръ".

Ето ви един пример: до 3 октомври съдия-изпълнител Стилияна Стефанова приема оферти за покупката на бетонов възел около "Гара Искър", собственост на "Софстрой" АД. Той е обявен за продан по искане на кредитора на компанията Обединена българска банка. От съобщението за търга става ясно, че причината е нередовно обслужван дълг от 2,1 млн. евро, а цената, от която започва наддаването, е 2,23 млн. лева.

Според Търговския регистър собственици на "Софстрой" АД са "Алфа финанс холдинг" АД на Иво Прокопиев и регистрираното в Малта дружество "Балто - Славик Венчърс Лимитед". Двете фирми стават собственици на компанията през 2007-а. 

Ето какво пише тогава по повод сделката медията на Прокопиев вестник "Капитал": "Леко варосана шапка от вестник, празна бирена бутилка, панел. Софийско жителство, общежитие, ватенка. Това са асоциациите, които "Софстрой" навява на всеки софиянец (може би с изключение на тийнейджърите). Компанията, построила НДК и "Интерпред", десетки години беше символ на соцреализма". Лежерно пренебрежение към миналото, подквасено от самодоволно чувство за превъзходство, идващо от бързо натрупаното богатство, лъха от тези редове.

Ето и още няколко изречения от въпросната публикация отпреди шест години: "Собственици на контролния пакет акции от "Софстрой" вече са "Алфа финанс холдинг" и Balto-Slavic Ventures Limited. Цената засега не се съобщава. "Алфа финанс холдинг" е индустриална и финансова група с основни направления на дейност финансови услуги, недвижими имоти и индустриални минерали. Тя управлява активи на стойност над 500 млн. евро, а в структурата й работят близо 3000 души. Най-голям акционер в холдинга е Иво Прокопиев, един от издателите на "Капитал". Другият нов акционер в "Софстрой" - Balto-Slavic Ventures Limited, е собственост и се управлява от основните притежатели на базираната в САЩ инвестиционна компания Gramercy." 

Само дето авторите на статията не написали, че Господ е слязъл на земята, за да осветли нисшите духом и да изсипе върху им своята благодат. Но то се подразбира - идва Прокопиев с модерните си идеи, напредничавите си бизнеспрактики и големите си пари и повежда фирмата по пътя на просперитета. Сега обаче се оказва, че този път свършва до невъзможност фирмата да си погасява задълженията и принудителна продажба на имотите й.  Ако трябва да разкажем, макар и вкратце, за "успешните" бизнес инвестиции и практики на Прокопиев и за това колко кредитори през последните пет години се опариха от взаимоотношенията си с него, сигурно ще се получи цял финансов трилър. Един ден сигурно и това ще стане. Засега ще се ограничим до втория търг за продажбата на "Софстрой", защото първият е бил безуспешен.




Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

дева