Свързани новини

13.09.2013 11:19

Биг Брадър за банките от догодина

Видян 1134 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

150 от най- големите европейски банки ще бъдат под прякото наблюдение на Европейската централна банка от септември догодина. Това стана, след като Европейският парламент даде одобрението си за изграждане на единна система за банков надзор на европейско ниво, съобщиха от пресслужбата на институцията, предаде Дартснюз.


Депутатите укрепиха прозрачността и отчетността на системата и възложиха на Европейския банков орган да разработи надзорни практики, които надзорните институции в отделните страни ще трябва да спазват.


Системата за Банов надзор ще бъде задължителна за всички страни-членки на еврозоната и ще бъде отворена за останалите страни от ЕС. Евродепутатите направиха важен принос към правилата с искането си за такъв модел на вземане на решения, който ще позволи на страните извън еврозоната да участват като равностойни партньори.


За засилване на отчетността на системата на парламента се дава право да одобри заедно със съвета председателя и заместник-председателя на надзорния съвет, а също и да поиска тяхното отстраняване. Освен това ЕП ще има широк достъп до информация, като към това се включва пълен и смислен протокол от заседанията на надзорния съвет, който позволява разбирането на водената дискусия, включително анотиран списък на решенията. Председателят на надзорния съвет ще трябва да се явява на редовни изслушвания в Европарламента.


Парламентът ще може също така да провежда разследвания на сериозни грешки на надзорния орган. Отделните депутати ще могат да задават въпроси в писмена форма на органа и да получават бърз отговор.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови култури и идеи

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови