Свързани новини

11.09.2013 16:23

МВР: До края на годината идват до 10 000 бежанци

Видян 1253 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Между 6000-10 000 бежанци се очаква да преминат границата ни до края на годината, заяви вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев след редовното заседание на правителството.


Йовчев призна, че подобен поток е тежък за нас и се предприемат мерки, ако това се случи. Очаква се песимистичният сценарий от 10 000 души да струва 10.1 млн. лева на бюджета.


"Ще се опитаме да намерим сгради, за да организираме центрове, където да ги настаним", каза министърът, според когото това е най-добрият вариант като условия за живот, от финансова гледна точка, а и за наблюдение.


По думите му изграждане на палатков лагер през зимата е изключително краен вариант и стремежът е той да се избегне. Има обаче предвидена площадка за това. Има и известно количество фургони за настаняване на хора.


Вече са намерени две подходящи сгради, в които ще могат да бъдат настанени още 350 души, в едната настаняването може да започне веднага, съобщи министърът, предаде Днес.бг.


Продължаваме да надхвърляме капацитета за настаняване, в момента той е надвишен с над 400 места. Към момента броят на бежанците на денонощие е константен – 40-50 души. 51 бежанци са пресекли българската граница през последните 24 часа. От тях 27 са от Сирия.


По думите му са създадени критерии, по които да се прави анализ на риска и да се отсяват хора, които евентуално изповядват радикални идеологии или могат да членуват в терористични организации.


"Разработени са необходимите мерки на ДАНС, МВР и разузнавателните служби за това как ще работят в тези големи общности, за да гарантират сигурността. Към момента няма съществена промяна на криминогенната обстановка", съобщи Йовчев.


Според министъра имаме уверение от Брюксел, че се търсят възможности за непосредствена финансова помощ, която да бъде отпусната на България.


"Вече получихме апликационна форма, която ще бъде попълнена още днес и ще бъде изпратена обратно най-късно утре", каза той, но уточни, че ако получим помощ, тя няма да е голяма.


При усложнена обстановка обаче догодина ще можем да разчитаме на повече средства. Един от проблемите, на които се търси решение, е този с преводачите. "В съвсем кратки срокове ще можем да кажем, че сме овладели ситуацията в момента, работим по сценариите за усложняване на обстановката и увеличаване многократно на потока", каза Йовчев.


Министърът уточни, че чужденците, които нелегално пресичат границата, са извършили престъпление по Наказателния кодекс.


"По закон сме длъжни да задържим тези хора до получаване на статут на бежанци. Законовият срок е до 6 месеца, но сме го свели до 3 месеца. Работи се активно този срок да бъде съкратен още, обясни Йовчев.


Към момента на българска територия със статут на бежанец са над 3600 души, от които над 1400 са от Сирия.


До 13 септември ще бъде приключено актуализирането на Националния план за противодействие на тероризма, актуализирани са и плановете за защита на задграничните ни представителства в Сирия, включително и тези за евакуация.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.