Свързани новини

02.09.2013 13:39

Манолова: Изработихме два варианта на Изборен кодекс, както обещахме

Видян 1638 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пресилено е да се каже, че Изборният кодекс е изработен. Готови са текстовете, върху които обсъжданията и решенията ще имат друг вид и ще звучат много по-конкретно. Това заяви Мая Манолова, зам.-председател на НС и председател на Временната комисия за изработване на проект на нов Изборен кодекс, в сутрешния блок на ТВ7. Тя обясни, че до сега са проведени много важни дебати с цел гражданските организации да кажат своето мнение по всички теми, да се чуе мнението на експертите и да стане ясно какъв е европейският опит в решаването на един или друг въпрос. „Сега вече сме облекли тези предложения в конкретни правни норми, но истинските дебати по конкретните текстове и още повече вземането на решения, предстоят“, каза Манолова. Тя заяви, че тази седмица  ще бъдат проведени дебати в съответните парламентарни групи и партии, а след това ще бъдат предоставени и на членовете на обществения съвет, в който влизат представители на всички институции с отношение към изборите.  „Ние сме в график. Комисията за изработване на изборен кодекс има определен срок и той е от 3 месеца, но изписването на текстовете се оказа по-трудна задача, отколкото аз самата съм очаквала, а съм участвала в изработването на много закони“, сподели Манолова и благодари на всички, които по време на отпуската си са участвали в обсъждането - представители на СЕМ, АБРО, ГРАО, Сметната палата, Михаил Константинов, проф. Друмева и др.


Предпочитам немската пропорционална система


„Написали сме два варианта, както поехме ангажимент – немската система с 120 мажоритарни и 120 пропорционално избрани кандидати и пропорционалната система с преференции, където ще се гласува с листи, но всеки избирател ще може да предпочете един от кандидатите на предпочитаната от неговата партия. Много се надявам, че парламентът ще удържи на думата си по една от най-важните теми, каквато е мажоритарният вот, да бъдат гласувани достатъчно радикални промени. Хората ще имат по-голям интерес да дадат своя вот, ако от тях зависи кои лица ще влязат в следващия парламент“, обясни Манолова.   


„Аз лично предпочитам немската система, защото тя би отговорила в по-голяма степен и на очакванията на хората. Макар, че тази система е абсолютно пропорционална и защитава интересите на партиите, хората гласуват мажоритарно. Например, в един избирателен район това ще бъде състезание между отделни личности. Има проблем, че тези, които са по-познати ще имат предимство, защото хората ще знаят за кого гласуват и тук са и плюсовете на пропорционалната система с преференции, защото можеш да гласуваш за партия и ако не разпознаваш кандидатите. Хората трябва да решат дали ще предпочитат някой от листата или ще се доверят на начина, по който е подредена тя от партийната централа“, обясни тя.


Машинно гласуване е една промяна, зад която БСП стои


„Машинното гласуване е една промяна, зад която БСП стои и след последните избори и след случая със злоупотреба с бюлетини в Костинброд. Ако се въведе само машинно гласуване един голям процент от фалшификациите ще бъде избегнат и изборите ще станат по честни“, обясни Мая Манолова. Тя обаче смята, че една такава драстична промяна, би създала проблеми на хората, защото има достатъчно български граждани, за които боравенето с машини и компютри, не е ежедневие. Манолова е на мнение, че на този етап трябва да се гласува и по двата начина и преминаването към пълно машинно гласуване да бъде пстепенно.


„Предприели сме мерки, за пресичане поне на индианските нишки. Предлагаме бюлетините да имат серийни номера“, заяви зам.-председателят на НС и обясни, че след като избирателят упражни правото си на глас, серийният номер ще бъде сравнен и след това отстранен, за да няма начин вотът да бъде контролиран. Но по този начин ще бъде направена съпоставка дали гражданинът гласува с бюлетината, която е получил от избирателната комисия или с бюлетина, която му е дадена отвън, защото това е била масова практика.


Мая Манолова е категорична и че ще има по-различен контрол върху печатниците. Наблюдатели, представители на партии ще могат да следят как се печатат и съхраняват бюлетините, а самата процедура ще се извършва само в печатницата на БНБ. „Ако имаме волята всички парламентарни групи, включително и ГЕРБ, да сложим точка, от това ще спечелят гражданите“, допълни тя.


„Темата с избирателните списъци се оказа доста сложна. Най-малкото, защото има основни положения, които не могат да бъдат променени – например, че избирателните списъци се изготвят по постоянен адрес и няма достатъчно информация и в МВР, и ГРАО какъв е настоящия адрес на български граждани, които живеят в чужбина“, обясни Манолова. Тя заяви, че се обсъждат варианти, как избиратели да бъдат изключени от списъците в България, без това да ограничава правото им на вот. „Аз лично съм привърженик на активната регистрация, така няма да се стигне до дописване в самия ден“, каза тя и обясни, че не може да се очаква с промените на Изборния кодекс да се решат всички проблеми, трупани с години. „Важно е какви кандидати ще издигнат партиите, за да отидат гражданите да дадат своя вот", смята тя.


И при промяна на праг от 3%, ситуацията щеше да бъде същата


Председателят на Временната комисия за изработване на проект за нов Изборен кодекс е на мнение, че има огромни очаквания изборното законодателство да бъде променено и голяма част от хората искат промени заради самите промени и нещата коренно да се обърнат. На въпрос дали трябва да бъде променян прагът за влизане в парламента, тя заяви: „Според мен, това, което е доказано, че работи в последните 20 години избори в България, не трябва да бъде променяно. Тези, които протестират днес са непредставените в парламента. Те нямаше да влязат и при бариера от 3%. Ситуацията най-общо щеше да бъде същата“. По нейните думи основен интерес от протестите имат партиите от Реформаторския блок. „НФСБ и Кунева са само 2 от партиите и те не са най-активните в организацията на протестите. В София вече протестират крайно десни – част от ГЕРБ и други формации. Но това винаги ще го има. Винаги ще има партия, която да не бъде доволна от крайните резултати“, смята Манолова.


Тя обясни, че БСП не се занимава с организация на контрапротест и  не трябва да се изключва възможността хора, които харесват Орешарски и БСП да кажат мнението си по същия начин, като другите. Според народният представител от КБ във всяка европейска страна протестите имат конкретни искания, които могат да бъдат реализирани и се стига до решения. В България от първите дни на улично недоволство се иска оставка.  


Плевнелиев да събере КСНС и да излезе с ясна позиция


По темата за Сирия, Мая Манолова заяви, че няма проблем да бъде проведен дебат в НС, но ще има твърде много „ако“ – ако има резолюция на ООН, ако има произнасяне в рамките на НАТО, ако бъде сформирана "коалиция на желаещите", ако бъде отправено искане към България за присъединяване към тази коалиция.  „Очакват се три важни акта, този на френския парламент, на Конгреса на САЩ и евентуално произнасяне на експертите от ООН дали е използвано и от кого химическо оръжие в Сирия“, обясни тя.


„В сряда стартираме с нова форма на парламентарен контрол. Директно парламентарните групи ще могат да задават въпроси на премиера Орешарски и тримата вицепремиери по теми, които те смятат за важни. Що се отнася до препоръките на Плевнелиев към парламента, този менторски тон от една институция към друга, наистина не е добър и най-малкото предизвиква да бъде отговорено със същото. Той да си гледа собствените правомощия, да свърши работа, така както е разписано в Конституцията. Да събере, когато прецени КСНС, да излезе с ясна позиция и тогава да има искания към останалите институции“, заключи Мая Манолова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак

Ден да общувате открито с партньорите си

Ден да общувате открито с партньорите си, да