Свързани новини

14.08.2013 10:18

Манолова: Поканихме президента на заседанието в петък

Видян 1517 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вчера председателят на парламента насрочи извънредно заседание на Народното събрание и то ще се произнесе по ветото на президента. За да има пълна прозрачност на диалога, ръководството на парламента поканихме и г-н Плевнелиев да защити своето вето. Това заяви в ефира на Нова телевизия народният представител от ПГ на КБ и зам. - председател на НС Мая Манолова. Тя обясни, че поканата е в отговор на искането за яснота на диалога и главно на въпроса как ще бъдат разходвани средствата от искания заем. По думите й днес ще бъде връчена и писмена покана на президента.


Манолова беше категорична, че не може да се поставя под въпрос прозрачността на разпределянето и изразходването на парите от актуализацията на бюджета. "Всеки един разход ще се взема с решение на МС, който се следи детайлно от медиите и гражданските организации, освен това има парламентарен контрол и контрол от страна на гражданското общество", заяви тя. Социалистката, обясни още, че финансовото министерство всеки месец публикува на сайта си отчет за разходваните средства до стотинка.


Манолова обясни, че емитирането на нов дълг ще бъде използвано за буфер, за осигуряване на гъвкавост и на бюджетна стабилност. Депутатът припомни, че това се налага, защото буферите са били изхарчени от правителството на ГЕРБ и затова сега трябва да се вземат тези мерки. Народният представител подчерта и, че бюджетът е планиран до септември и има редица граждани и  институции, които нямат предвидено финансиране след септември. Като пример Манолова посочи болниците, Селскостопанска академия, Агенцията по храните, хората с увреждания, работниците, които трябва да получат ваучери за храна.


 


Изборният кодекс ще бъде готов за обсъждане до края на месеца


Зам.-председателят на Народното събрание съобщи, че експертната група по новите изборни правила работи усилено, така че в края на месеца да има във всички възможни варианти изборен кодекс, който да бъде основа за дебати първо в комисията по изборния кодекс и след това в пленарна зала. "Така ще има база за обсъждане и, за да се вземат решения по най-важните въпроси, като например какви да бъдат гласуването, изборната администрация, предизборната кампания, отразяването от страна на медиите на кандидатите и как да се осигури равнопоставеност на всички участници и да има мажоритарност", заяви Манолова.   


 


 


Парламентът няма принос в прекъсването на мостовете между институциите


Мая Манолова посочи, че парламентът за пръв път е отворен за хората, както и, че за пръв път има премиер, който се среща редовно с гражданските организации непрекъснато. "Ние започнахме с ясното съзнание, че ще работим по нов начин с гражданското общество  и гражданските организации", каза тя. По думите и  за пръв път са създадени и комисия за контакти с гражданското общество и граждански съвети към парламентарните комисии. Тя припомни, че постъпки за създаването им са направени много преди хората да излязат на улицата. "Ние искаме да работим в диалог. Не е парламентът институцията, която има принос в прекъсването на мостовете между институциите и между парламента и гражданите", категорична беше Манолова.


До думите и въпреки усилията на народните представители за провеждане разговори с  гражданите, "онези икономически и политически среди, които дърпат конците на протестите, желаят да няма никакъв разговор и диалог". В заключение Мая Манолова заяви, че "тях ги е страх от искането за водене на прозрачен диалог, който ще покаже, че НС си върши работата и се прави всичко в интерес на гражданите".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

скорпион