Свързани новини

15.08.2013 10:58

Глобяват хилядарка за шумен климатик

Видян 2333 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Шумът тормози много хора. Напоследък масово се оплакват от бученето на климитаци, от автомобилния поток, кръчмарската музика, данданията от строежите, скандалите на комшиите и редица други. Направени са общо 233 проверки, като при 74 от тях са отчетени отклонения, посочиха от РЗИ. Съставени са 2 акта и 1 заповед за спиране на климатици. Въпреки предприетите мерки нивото на шума в 2/3 от пунктовете се задържа трайно над граничните стойности. Хората масово се оплакват от бученето, което се разнася от охладителната техника на съседните кръчми, офиси и апартаменти. Това показва проучване на "Телеграф" за жалбите подадени в регионалните здравни инспекции и общинските дирекции за опазване на обществения ред. Поне 1000 лева може да отнесе фирма, коато вдига шум, за да осигурява хлад за работниците и клиентите си. За физически лица санкцията е от 200 до 500 лева. В София вече има издадена заповед за спиране на винтилационните съоръжения на заведение, съобщиха от РЗИ.


Проучванията показват, че в градовете най-големият шум идва от автомобилния поток. Ако се съди по жалбите на хората обаче, това, което най-много дразни ушите им, са кръчмарската музика, данданията от строежите, скандалите на комшиите, мощните климатици и дори врявата от детските площадки.


В столицата измервания се правят от 49 различни точки. Това се случва всяка година през септември и октомври. 52% от пунктовете са разположени на шумни и натоварени улици, 28% в тихи жилищни квартали и 20% в близост до локални източници.


"Многогодишните наблюдения показват, че въпреки предприетите мерки нивото на шума в 2/3 от пунктовете се задържа трайно над граничните стойности", обясняват от столичното РЗИ. От началота на 2013 година те са извършили измервания на нивата на шум по жалби и сигнали на граждани от 45 локални източници. Проверките са общо 233, като при 74 от тях са отчетени отклонения. При отчетено нарушение РЗИ издава предписания с определени срокове. За първото полугодие заради неизпълнени предписания са съставин 2 акта за установяване на административни нарушения и е издадена 1 заповед за спиране на вентилационните съоръжения на заведение.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

везни

Днес може да се наложи да вземете трудни решения

Днес може да се наложи да вземете трудни решения,