Свързани новини

16.07.2013 17:02

ВАС отмени уволнението на съдия Мирослава Тодорова

Видян 1943 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Петчленен състав на Върховния административен съд на Република България – Втора колегия обяви своето решение по дело №1749/2013. по което основен беше въпросът дали съдия Мирослава Тодорова е получила справедлив процес от безпристрастен и независим орган, каквито са изискванията на чл.6 от Европейската конвенция за защита правата на човека. В мотивите си съдът констатира, че това оплакване е неоснователно.


Петчленният състав на ВАС е приел още, че дисциплинарният състав на Висшия съдебен съвет не е нарушил съществено правото на защита на съдия Тодорова.


Съдът казва, че касационната жалба на бившият председател на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова е основателна и в частта й с която се индивидуализира наказанието. Според ВАС наказващите са нарушили материалния закон и принципа на съразмерност при определяне на наказанието. Така най-тежкото наказание „дисциплинарно освобождаване от длъжност” се оказва несъразмерно с извършеното нарушение на Закона за съдебната власт.


Дисциплинарно наказващият орган и съдът не са се съобразили с тежестта на извършеното единствено нарушение и обстоятелствата при които е било реализирано. Това са личната (на съдия Тодорова) и общата най-голяма натовареност на съдиите в Софийския градски съд, спрямо останалите съдилища от същия ранг.


Така Петчленнен състав на Върховния административен съд на Република България – Втора колегия отменя решението на ВСС относно наложеното наказание на съдия Тодорова и връща делото на Съвета за ново произнасяне за вида на дисциплинарното наказание, с конкретни указания за приложението на закона.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

рак