Свързани новини

08.07.2013 15:55

10 000 % е надценката от ТИР-а до сергията

Видян 1773 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Тениски по 20 ст., шорти по 15, сутиени по 10 ст., хавлиени кърпи по 15, платове по 10 ст. за метър. Няма такива цени, би възкликнал всеки, който пазарува по българските магазини. Напротив, има, това са цените в митническите декларации, на които стоките влизат у нас. И после правят 10 000 процента скок, който плащаме от собствените си джобове, съобщава "Стандарт". Цената е 4,80 лв. на сутиен, ако е без фактура има 30% отстъпка - на 4 лв. Вземеш ли над 50 бройки, отиват на 3,50 лв. Ако си без фактура - с 30% по-евтино.


Шони е бигбосът. Той има двама подчинени - Илиян и Стефан. Те внасят китайските стоки на "Илиянци" от Солун, търговците от второто ниво купуват през 2 лв. от тях. Шони, Илиян и Стефан са добри познати на полицията. Известни са като хората на Мето Илиенски от бившата групировка ВИС и от години държат търговията на пазара. А там има изграден омагьосан кръг, който пази далаверите от чужди погледи. Големите складове са точно във втора база. Тук директно идват тировете от Солун с китайско карго, по 2-3 на ден. Всичко се разтоварва, а китайци, араби и българи пазаруват направо денковете. "Дават фактури, но на тях пише "денк с дрехи". Така не можеш да хванеш какво има вътре. Примерно: голям денк - 5000 лв., по-малък - 3000 лв. Можеш да загубиш, можеш и да спечелиш", твърдят търговците.


"При вноса прилагаш подробен опис със стоките - просто превеждаш товарителницата на китайския изпращач. Общо взето и там е едно към гьотере - винаги има разлика в бройката. Затова на митницата тирът се вкарва с обща обмитяема стойност. Обикновено дрехите от Китай минават на цена 30 000-40 000 лв.", разказват експерти.


Обмитените китайски стоки обаче са едва около 10% от общия брой тирове с карго "Made in China", твърдят митничари. Останалите 90 на сто влизат през пристанищата в Солун и Констанца. Те се обмитяват в Гърция и Румъния, а след това поемат през граничните пунктове Кулата и Йовково като вътрешнообщностни доставки. "Това е прословутата тарифа 42 - ние само стоим и гледаме", разказват митнически служители. Преди година и половина-две имало заповед да се пломбират всички тирове с тарифа 42, за да е ясно какво пристига в България и да се намали възможността за чиста контрабанда. "Скоро стана ясно, че това не решава проблема и се отказаха, защото не е възможно да се прави дори и 50% физически контрол на стоките", казват митничари.


"Факт е, че сутиени влизат и се обмитяват по 6-10 стотинки на бройка, най-много 20 ст. Същото е и с блузи, бельо и др. След това цената им на "Илиянци" скача до 6 лв. Ако го вкараш на 10 ст., при продажба на следващия по веригата вносителят си връща от държавата едва 2 ст. ДДС", разказват митничари.


Заради продажбите без фактури държавата не може да прибере дори 20% от данъците. За разликата от 6 ст. до 6 лв. в хазната трябва да влязат 1,20 лв. ДДС плюс 59 ст. данък печалба. При 1 млн. сутиена, това прави 1,79 млн. лв.


"Така не се пълни хазната, китайските стоки са едва 3-5 на сто от общия обем внос. Проблемът е да се събират акцизите от цигари, горива - останалото е дъвка за народа", смятат експерти, допълва Стандарт.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

близнаци