Свързани новини

01.07.2013 15:18

Министър Чобанов: Бюджет 2013 ще бъде актуализиран

Видян 1255 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бюджетът ще бъде актуализиран и страната ни може да поеме до 1 млрд. лева нов дълг. Това съобщи финансовият министър Петър Чобанов. По думите му буферите в бюджета са изядени от предишното правителство, което в съчетание с очакваното неизпълнение на приходите и дълга, взет „на пожар", налага актуализация на бюджета. В момента се правят усилия за оптимизиране на разходите, допълни Петър Чобанов.


„Къде са най-големите нужди, това още не е фиксирано като размер. Като това, което ще се опитаме да направим или което виждаме е да спазим лимита като цяло за дълг, който стои в сегашния бюджет, тоест да не го прекрачим него, тези 14,6 млрд. лева или колкото бяха там доколкото си спомням, което е в закона за бюджета към момента", каза Чобанов.


С възможности за новоемитиран дълг стигаме някъде 13,6 млрд. лева и имаме още един буфер там, който все още не изчерпан, каза финансист номер едно. „Не казвам, че целият ще го изпълним, за да не създам излишни пазарни очаквания, които ще се отразят и на цената на дълга и на емисиите", каза още той.


Въпреки че през май хазната е на плюс, ясно се виждат проблеми със събираемостта, обясни министър Чобанов.


По данни на финансовото министерство бюджетното салдо по консолидираната фискална програма на касова основа към май е положително в размер на 45,5 млн. лв., като се формира от излишък по националния бюджет в размер на 71,8 млн. лв. и дефицит по европейските средства в размер на 26,2 млн. лв. За същия период на 2012 г. излишъкът бе в размер на 67,4 млн. лв., като се формира от излишък по националния бюджет в размер на 334,5 млн. лв. и дефицит по европейските средства в размер на 267 млн. лева. На месечна база, за месец май 2013 г., бюджетното салдо по КФП е положително в размер на 331,9 млн. лв., при 284,6 млн. лв. за май 2012 г.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв

Опитайте се да подобрите отношения


Опитайте се да подобрите отношения или да изгладите