Свързани новини

14.06.2013 12:08

САЩ: Асад пресече червената линия, използвал е зарин!

Видян 1078 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

САЩ и техните европейски съюзници са единодушни, че режимът на сирийския президент Башар Асад е използвал химическо оръжие срещу бунтовниците, при което са загинали 100-150 души, заяви Бен Роудс, заместник-съветник по въпросите на националната сигурност. Това означава, че Асад е пресякъл"червената линия", която беше очертал президентът на САЩ Барак Обама, предаде АФП


"Нашите разузнавателни служби заключиха, че режимът на Асад е използвал нееднократно локално химическо оръжие, вкл. нервно паралитичен газ зарин, срещу опозицията през миналата година", заяви Роудс. "Президентът ясно беше заявил, че използването на химическо оръжие или преминаването на такова в ръцете на терористични групировки – ще бъде червена линия за Съединените щати. Президентът беше казал, че такива действия ще променят неговите преценки, което и стана". Роудс не каза дали САЩ възнамеряват да преминат към директно въоръжаване на противниците на Асад, но каза, че Обама щял да се консултира с Конгреса през идните няколко седмици, предаде Би Би Си.


"САЩ и международната общност разполагат с редица други законни, дипломатически и военни възможности за реакция", добавя Роудс. По неговите думи "с действията си режимът на Асад доведе до това, че ние ще увеличим обхвата и мащаба на подкрепата, която оказваме на опозицията". Следващите си действия в тази посока САЩ щели да извършват в съотвествие с определян от тях график. САЩ все още не са взели решение дали да наложат зона, забранена за полети над райони на Сирия, за да попречат на правителствената авиация да атакува бунтовниците. Според Бен Роудс такава стъпка не би дала гаранция, че ситуацията на терен ще се подобри, доколкото на място ще продължат да действат правителствените (сирийски) войски и свързаните с тях сили. "Обстановката трудно може да се промени по въздуха, ако не бъдат задействани американски сухопътни войски – което никой не възнамерява да прави", подчертава представителят на Белия дом, цитиран от РИА Новости.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

близнаци

Денят ще предложи динамични социални контакти

Денят ще предложи динамични социални контакти. Бъдете