Свързани новини

13.06.2013 12:52

Найденов: Състоянието на армията е много по-лошо, отколкото съм си представял

Видян 1529 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Имам основание да твърдя, че състоянието в армията е много по-лошо, отколкото дори аз съм си представял. Достатъчно е да се чуят оценките на командирите на видовете въоръжени сили. Това заяви в сутрешния блок на БНТ министърът на отбраната Ангел Найденов.


Той обясни, че оценките на командирите по отношение на материално-техническото снабдяване, по осигуряване на условията, които гарантират максимално изпълнение на техните задачи, предизвиква загриженост. „Това е най-мекият израз, който мога да използвам. Резултатът е продукт на недостатъчните финансови средства, които не са били осигурявани в рамките на изминалите 4 години“, каза Найденов. Според Найденов, в плана за развитие на въоръжените сили пише ясно, че за отбрана трябва да се отделят 1,5% от БВП. Те винаги са се движели от 1,25 до 1,35%, което означава винаги недостиг от порядъка на 150-200 млн. лева, обясни той и уточни, че 74% от всички разходи отиват за разходи на личния състав. Само 5% има за капиталови разходи и остават 5%, които да отиват за осъществяване проектите за инвестиции в модернизацията на армията. Работата на министъра на отбраната ще се основава на няколко приоритета. Първо, да се осигурят условия за добро изпълнение на отговорностите на армията и условия за изпълнение на съюзнически ангажименти между нея и министерството. Второ, да продължи процеса на трансформация на въоръжените сили – модернизация. „В следващите месеци трябва да се разработи и предложи в Народното събрание една програма за модернизация на въоръжените сили, която да се разпише по срокове, да има ясни цели и източници на финансиране", смята Найденов. Третият приоритет ще бъде осигуреността на участниците в мисии, в операции зад граница. С осигуреността на войниците зад граница не трябва да бъдат правени компромиси, смята Найденов. Той обясни, че войниците трябва да се пращат на такива операции с гаранция над 100%. Министърът на отбраната даде пример с ниското качеството на обувките на участниците ни в операцията в Афганистан. „Рискът от корупция е изследван в областите по отношение на доставките и сключването на договори, управлението на финансовия ресурс на Министерство на отбраната, след това са хората и човешкият ресурс и това са всички последици върху участието в операции и мисии. Има фрапиращи примери и голяма част от тези рискове са свързани с хората, с това, че се подготвят така документите, че в крайна сметка да има един-единствен избран за сключване на този договор, тоест те се подготвят за определена фирма“, добави Найденов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

рак

Очаква ви продуктивен ден

Очаква ви продуктивен ден, ако успеете да организирате