Свързани новини

10.06.2013 15:30

Плащаме по 196 лв. за здраве на година

Видян 1238 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Около половината от разходите за здравеопазване българите поемат сами. Тази тревожна тенденция сочи годишният доклад за 2013 г. на Института за икономически изследвания при БАН, който беше представен днес от директора на института проф. д-р Митко Димитров и от основния анализатор на данните в проучването проф. д-р Петко Салчев.


Анализът показва, че държавните пари за здраве са все по-малко, заболеваемостта и смъртността се увеличават, а институциите продължават да си прехвърлят отговорността за програмите за превенция, които биха могли да овладеят влошаващото се здраве. Освен това здравната ни система изобщо не е готова да се справи с демографските предизвикателства, нито има средствата и капацитета за това.  


През 2011 г. разходите за здраве на всеки българин са били 196 лв., а на едно домакинство - близо 500 лв. Средното за Европейския съюз доплащане за прегледи и лечения през годините от началото на века досега е стабилно - между 16 и 17%. Докато в България хората плащат със собствени средства значително повече и процентът нараства с всяка година.


През 2002 г. с пари от собствения джоб сме покривали 38% от медицинските разходи през годината. Десет години по-късно българите плащат сами 45% от лечението си. Институтът прогнозира, че през 2014 г. този процент ще достигне близо 48%.   


Учените изтъкнаха и някои нередности с НЗОК и въобще със здравната система. Според тях още от създаването на здравната каса е била очевидна невъзможността тя да бъде независима от държавата. Сега й се прехвърлят задължения, които като администратор на здравни осигуровки не би трябвало да влизат в задълженията й, коментира Петко Салчев. Такива са програмите за прегледи и превенция.


Има съществено разминаване спрямо ЕС с броя на болниците. В България те са много повече. Техният брой, както и на болничните легла расте, предимно в частни нови институции, които са неравномерно разпределени в страната и концентрирани предимно в столицата и големите градове. В същото време намаляват средствата за хоспитализиране, както и леглата за дългосрочна хоспитализация за хората със специфични нужди. Иновативни разходи почти няма.


Доболничната помощ също не осигурява нужните по количество и качество услуги. Освен липсата на иновации причина за това е и дефицитът на квалифицирани кадри. При тях също има регионална диспропорция, съчетана с отдръпване от професията. Системата на специализация беше нарушена, а възстановяването й ще отнеме между 5 до 7 години, за да заработи отново, коментира Салчев.


Здравната ни система е в системен хаос. Тя е като нареден пъзел, в който обаче местата на парчетата са объркани и те не пасват помежду си. Така описа ситуацията бившия зам.-министър на здравеопазването. Ситуацията ще се влошава, докато липсват реални проучвания на състоянието на здравната система и на населението, докато доболничната помощ не стане по-ефективна, докато не се изясни моделът на здравеопазване у нас, който продължава да е под въпрос, докато публично-частното партньорство не се възприеме като възможно решение на част от проблемите и докато продължават да се обслужват лобистките интереси на фармацевти, съсловни и пациентски организации, обобщиха от института.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.