03.06.2013 11:08

Военна болница с по-голям дълг от всичките 176 лечебници, взети заедно

Видян 1622 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Когато в края на 2011 г. правителството на ГЕРБ одобри 20 милиона от военния бюджет на държавата, на фона на масови съкращения на стотици живи хора в армията с цел пестене на средства, да отидат за запълване на дупките в хазната на Военна болница, шефът й генерал Тонев обеща, че в рамките на една година ще се изчистят задълженията изцяло.


На 29 май чрез вестник Сега стана известно, че просрочените задължения на същата тази Военна болница за година не само не са се изчистили, те не са се и намалили. Напротив, рязко са се увеличили с 26 млн. до скандалните 89 милиона лева. Официалното оправдание е със Здравната каса, въпреки че не е ясно по каква причина, ако тя не е коректна, болницата поема ужасно много свръхработа.


Важно е да се подчертае, че в същото време дълговете на всички останали болници в България – държавни и общински, а те са цели 176, са по-малки, взети заедно от борча на Военна. Изчисляват се на 86 886 000 лева. Тези болници също работят със Здравната каса, оставката на чийто шеф, замесен в наркоскандала Мери Джейн вече поискаха от Лекарския съюз вчера. И на тях не им се плаща в срок.


Ако вземем за пример затворените при поредицата от недоразумения в ролята на министри 17 български болници, техният общ борч бе 14 милиона лева. Всяка от тези болници обаче обслужваше по 3 общини или не по-малко от 100 000 лева. На този фон Военна болница има само 20000 контингент. Но пък на нея разчитаха първите мъже в държавата, което обяснява защо се търпи финансовото торнадо, което се развихря там.


За особени заслуги към здравния мениджмънт, директорът на Военна болница е каран в държавен джип Мерцедес за четвърт милион лева – с толкова можеше да се спаси някоя от затворените болници. Всяка от тях отдавна вече взема десетки жертви, защото повечето са в изолирани райони.


Военна болница продължава активно да инвестира в най-важните възможни направления като например дерматология, по което има клиника като космически кораб с милиони, вложени кой знае защо в нея – сякаш пъпките са големият проблем на армията.


Интересно е на какво ли се дължи близостта на ръководството на болницата с една уникална италианска банка?


Има ли връзка разширената й кредитна експанзия към определени фирми и проектите на лица, които са в орбитата на висшите военни доктори?


Но много по-важното е защо държавата търпи подобна липса на финансова дисциплина и не заставя отговорните да въведат строги правила за харчене и спестяване, а ако не могат – да си ходят по живо, по здраво. Все пак, нали уж живеем в капитализъм, че и в социална държава.


Превеждаме числата, с които кой знае как се надува дългът на Военна – за тези 26 милиона нов борч в повече държавата можеше да не спира програмата си за превенции от психически заболявния, наркомания и алкохолизъм през 2013 г.


Или пък можеше да не реже бюджета на онкоболниците и да не закрива някои от най-важните от тях като пловдивската.


Защото тук не става въпрос за возене в мерцедеси, а за човешки животи! 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Денят ще предложи динамични социални контакти

Денят ще предложи динамични социални контакти. Бъдете