Свързани новини

05.05.2013 15:59

Ди Пресе: България - Всекидневна битка за живот

Видян 1400 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бедността, безработицата и плачевните условия на живот в един от родните ромски квартали са тема на поредна критична публикация, посветена на България в австрийския всекидневник "Ди Пресе".


Кореспондент на изданието описва обстановката в софийския ромски квартал "Факултета" - 35 000 жители от ромски произход, коне, планини от отпадъци.


От края на социализма ситуацията с българските роми, които съставляват около десет процента от населението (около 700 000 души) бързо се влоши. Същевременно, проучвания сочат, че всеки пети българин е беден и трябва да оцелява с по-малко от 120 евро. Безработицата е стигнала до 18%. Сред младите хора в България почти всеки трети е безработен, пише още изданието.


Броят на бедните в България се увеличава, коментира българският антрополог Харалан Александров, цитиран от австрийския в. "Ди Пресе".


"Доходите падат, а разходите за живот се увеличават. На състраданието на по-заможните българи трудно може да се разчита. Ние сме развили една примитивна форма на неолиберализъм, която дава право на оцеляване само на силните и според която бедните са виновни за положението си", коментира Александров.


Според изданието, докато елегантно облечени дами, носещи покупките си, се разхождат по булевард "Витоша" в столицата, сервитьорки гонят бездомници, които безпокоят клиентите в скъпите заведения.


Запалени коли и улични размирици - силата на протестите срещу високите сметки за ток през февруари и март смая не само политиците, но и световната общност. За повече големи заглавия допринесе и внезапното увеличаване на броя на самоубийствата и вълната от самозапалвания- седем души вече са загинали в резултат на изгарянията си.

Колкото по-голяма е бедността, толкова по-голяма е социалната изолация, коментира още Харалан Александров пред "Ди Пресе".



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева

Днес фокусът ви ще се измести към любовта

Днес фокусът ви ще се измести към любовта, романтиката