Свързани новини

20.07.2012 15:00

Ди Пресе: Немарливост на бг властите направи Бургас идеална мишена

Видян 1661 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бомбеният атентат срещу израелските туристи в Бургас пасва идеално в една смъртоносна схема. София определено е улеснила терористите, а летището в Бургас е "идеалната" цел за терористично нападение. Това се казва в анализ на австрийското издание "Ди Пресе", предевен от сайта актуално. Летището в Бургас е "идеална" цел за терористично нападение - класическо слабо място, пише още "Ди Пресе". Изданието пояснява, че в летните месеци бургаското летище е препълнено с туристи. Дипломати, политици или бизнесмени се срещат рядко. Това летище не е място, което при класическа оценка на риска би било наречено "застрашено" - следователно мерките за сигурност са на съответното ниво. Точно поради това бургаското летище е изключително удобно за терористите: там могат да се нанесат големи поражения. В този смисъл последният удар напълно пасва в тази смъртоносна схема. Извършването на атентата най-вероятно е било улеснено допълнително от немарливостта на властите. Има сведения, че София не се е отнесла достатъчно сериозно към предупрежденията, получени от израелска страна. И в това отношение не помагат никакви уверения постфактум, като това на министъра на икономиката Делян Добрев, че израелските туристи можели да се чувстват сигурни в България. Доверието е разклатено и това не е добре за балканската държава, която през тази година очаква към 150 000 израелски туристи. Ако България иска да запази имиджа си на не само евтина, но и сигурна дестинация, трябва максимално бързо да разкрие пропуските в системата си за сигурност.


По темата се изказва и "Берлинер Моргенпост":


Бургас бе "най-лесното място за извършване на атака". Това се казва в анализ на германския вестник "Берлинер Моргенпост" за кървавия атентат на летището в града. Още през януари София е била предупредена от Тел Авив за възможни атаки срещу израелски туристи. А два часа преди взрива българската туроператорска фирма, превозвала израелците, е получила телефонно обаждане със заплаха за бомба, пише още изданието, което смята, че нападението е можело да бъде предотвратено. Отдавна би трябвало да е ясно, че България, чиято еврейска общност наброява 5 000 души, може да бъде цел на терористични атаки. Подобно на много други източноевропейски държави страната влезе в "Коалицията на желаещите" след атентатите от 11 септември 2001-ва , а и видимо задълбочи военното си сътрудничество с Израел. Освен това България е предпочитано място за почивка на израелците поради обстоятелството, че по време на Втората световна война предотвратява депортацията на 50 000 български евреи.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес ще имате желание да общувате с повече хора

Днес ще имате желание да общувате с повече хора.