Свързани новини

17.04.2013 16:03

Номинираха Валери Петров за "европейски гражданин" на ЕП

Видян 1526 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ивайло Калфин номинира известния поет и преводач акад. Валери Петров за наградата за "европейски гражданин" на Европейския парламент. 15 предложения за номинации бяха дадени чрез допитване, което Калфин организира сред читателите на страницата си в интернет и сред последователите си във Фейсбук, съобщиха от пресофиса на евродепутата.


„Получих много интересни предложения. Хора, които са направили добро на свои съграждани и на съвсем непознати хора. Реших да предпочета Валери Петров, не само защото обичам неговите поеми и стихове, както и преводите му на Шекспир, Гьоте и Джани Родари, а и заради несъмнените му заслуги за развитието на българската култура и укрепването на европейския дух. Разговарях с различни хора и най-честото, което чувах беше, че Валери Петров спасява души. В трудните времена, в които живеем, това е талант, който трябва да се уважава и да се цени“, коментира Калфин.


В мотивите си политикът отбелязва, че Валери Петров е сред най-почитаните български поети и преводачи, че е интелектуален стожер на обществото. Благодарение на неговия труд милиони българи за първи път са се докоснали до творчеството на европейски литературни гении като Шекспир, Гьоте, Виктор Юго, Шандор Петьофи, Луи Арагон и много други.


Призът няма финансово изражение, отбелязва "Лира". Той е почетен медал, изобразяващ пленарната зала на Европейския парламент.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

телец