Свързани новини

15.04.2013 14:53

Прокуратурата: Да, има незаконно подслушване

Видян 2063 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Прокуратурата е констатирала редица скандални нарушения в ежедневната работа на МВР за следене и подслушване на висши политици, бизнесмени, лидери на протестите и обществено активни граждани. Това оповести днес главният обвинител на държавата Сотир Цацаров. Той заяви, че четирима души ще бъдат обвинени по сигнала за подслушване, който подаде лидерът на БСП Сергей Станишев. Той пръв оповести за съществуването на българския Уотъргейт като използва метафора на 19’.


В хода на разследването са били разпитани общо 22-ма души, като някои от тях са викани по два пъти. Под наказателна отговорност досега са подведени директорът на СДОТО към МВР – Сергей Кацаров, двамата му предшественици от 2011 и 2012 г. - Цветан Иванов и Камен Костов, както и към Радко Димитров, който оглавява 4-и отдел в службата. Прокурорът допълни, че обвиненията са за създаване на цялата организация, уронване на престижа на звеното, опит за заблуда на съдебната власт, фалшифициране и изтриване на информация.


Констатирани са редица нарушения в документите. Били са подправяни и фалшифицирани дневниците, които се попълват задължително след подобно мероприятие. Имало и квалифицирана информация по случая, която е спестена на медиите, обясни главният прокурор. Тя обаче била несъществена според него, ала за нас остава като котка в чувал – ако знаехме, сами можехме да преценим съществена ли е.


Според разследващия прокурор Борислав Сарафов, бусът за подслушване  бил „като ядрена бомба“. Началникът на звеното за подслушване Радко Димитров  след работно време е демонтирал с отвертка специалната апаратура. Димитров е търсел харддиска, на който се е съхранявала цялата информация. Полицаят дори се свързал с фирмата производител на устройството и поискал парола, с която после изтрил цялата информация и всички записи. Бил е направен и опит да се излъжат проверяващите за възможностите на техниката. Заподозрените полицаи са опитали да скрият от прокуратурата, че тя можела да записва гласове.


Обвинението съобщи, че разследването все още продължава и е възможно да бъдат подведени под отговорност още обвиняеми. Разследващите ще се опитат да разберат какви данни са изтрити и как те да бъдат възстановени. Прокурорите обаче отказаха да разкрият на кои адреси е използвана колата за подслушване. Секретната машина е ползвала пълна автономност по отношение на мобилните оператори, обясни зам.-градският прокурор Роман Василев. Т.е., подслушващите не са били свързани с нито един от операторите.


Обвинителите бяха категорични, че бусът за подслушване е същият, който е описан в сигнала на Сергей Станишев. Цацаров поясни, че прокуратурата е действала без помощта на ДАНС и на МВР. Цветан Цветанов също е бил привикан от държавното обвинение и е дал кратки обяснения пред двама обвинители. Зам.-председателят на ГЕРБ е заявил, че е невинен и имало други виновници за подслушването.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

рак

Очаква ви продуктивен ден

Очаква ви продуктивен ден, ако успеете да организирате