Свързани новини

26.03.2013 15:51

Прокуратурата обвини Мирослав Найденов

Видян 2041 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бившият земеделски министър Мирослав Найденов последва съдбата на редица от предшествениците си и стана обвиняем. Във вторник прокуратурата му повдигна три обвинения и му взе парична гаранция от 10 000 лева, предаде Битиви.


Съобщението на прокуратурата за Найденов идва на фона на отричането, че срещу него се води дело. В последните седмици от БСП упорито повтаряха, че срещу Найденов има разследване.


Първото обвинение срещу Найденов е за това, че е през октомври 2010 г. е обещал подкуп от 200 000 лв. на шефа на Държавен фонд „Земеделие” Светослав Симеонов, за да извърши действие по служба, а именно да подпише платежните нареждания за възстановяване на ДДС на търговските дружества „В.Д.В. 007“ ЕООД и „Мелком“ ООД по „Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010 г.“. Обвинението е по член 304 от Наказателния кодек, който предвижда до 6 години затвор и до 5 хил. лева глоба.


Второто обвинение е, че през същия месец на 2010 година е принудил Светослав Симеонов да подпише предварително изготвен сигнал до вече бившата шефка на Инспектората във Върховната касационна прокуратурата Малена Филипова, че Калина Илиева (бивш шеф на Фонд „Земеделие” – бел. ред.) и прокурорът Красимир Тренчева го подлагали на систематичен натиск и заплахи. Това действие на Найденов е квалифицирано като принуда, за която законът предвижда от 2 до осем години затвор.


Третото обвинение срещу Найденов е за престъпление по служба и се наказва с три години затвор. Според прокуратурата през март 2010 година Найденов е използвал своето служебно положение, за да набави за Йосиф Новосад (управител и собственик на „ЧЕХ – Йосиф Новосад“ ООД), противозаконна облага, а именно спечелването на обществена поръчка за „Доставка на хранителни продукти за разпределение на лица в неравностойно положение по обособени позиции – план за 2010 г.“, обявена от Държавен фонд „Земеделие“ по „Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010 г.“.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

рак