Свързани новини

28.02.2013 13:43

Словото на Плевнелиев беше пожелание за добро поведение, смятат социолози

Видян 1853 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Обръщението на президента Росен Плевнелиев е само пожелание за добро поведение. Около тази теза се обединиха социолозите Петър-Емил Митев, Живко Георгиев и Цветозар Томов, предаде Дарик. Те обърнаха внимание, че президентът спомена за запалено знаме на Европейския съюз по време на протестите, но не и за самозапалилите се хора през последните дни.


Социологът Цветозар Томов не разчете зад словото на президента в Народното събрание ясна програма за изход от кризата, която държавният глава да лансира пред депутатите. На социолога е направило впечатление и че сред законите, които според държавния глава би следвало да бъдат разгледани от този парламент, не попадна Избирателният кодекс. „ Имаше някои съвършено цинични вметвания. Например това за изгарянето на европейските знамена. Президентът на страната не може да каже такова нещо, при положение че горяха и хора в тези дни", каза той.


Словото на Плевнелиев беше извън времето и пространството, смята социологът Живко Георгиев. „Изказване, което може би върви като стилистика на новия патриарх и изобщо на хора от духовната сфера на вечните стойности и ценности, а не на политик и държавник, който произнася слово в конкретен социален момент, не много обичаен дори за нашия преход", коментира той. Единственото от словото е апелът за успокояване на страстите и политиците пак да си върнат контрола върху дневния ред на обществения дебат, каза Георгиев. По думите му няма признаци за осъзнаване на факта, че може би именно заради такова политическо говорене се е стигнало до събитията от последните седмици. „Извинявайте, ако насипете толкова много приоритети, това значи, че няма приоритети в съзнанието на президента", каза социологът. Той допълни, че няма ресурс и време за реализация на всичко това.


Според проф. Петър-Емил Митев е трябвало да има ясни послания и диалог. „Имаше пожелания за добри намерения, за добро поведение, което да ни изведе от кризата", каза проф. Митев. Той обърна внимание на тезата на президента, че обществената енергия, която се наблюдава в момента може да бъде съзидателна и разрушителна.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

дева

Денят е подходящ да се фокусиране върху детайлите

Денят е подходящ да се фокусиране върху детайлите.