Свързани новини

19.12.2012 10:23

Американците разширяват базата си в България

Видян 1540 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Постепенно става известно защо преизбраният президент на САЩ Барак Обама извика при себе си българския премиер и министрите му“, пише най-тиражният руски вестник Комсомолская правда. Изданието, впрочем, е собственост на Газпром - компанията, която с благословията на президента на Русия Владимир Путин почна газопровода Южен поток, дето трябва да мине през България.


Комсомолская правда припомня, че в началото на декември първият чуждестранен държавен ръководител, който се срещна с Обама след изборната му победа, е именно Бойко Борисов. Както е известно, при визитата си отвъд Океана, българският министър-председател бе съпровождан от външния си министър Николай Младенов и от военния министър Аню Ангелов. „Още един министър от кабинета – този на вътрешните работи (Цветан Цветанов), в това време беше в САЩ от 2 седмици и активно се срещаше с американските си колеги и висши чиновници, както от военни, така и от граждански структури“, отбелязва Комсомолская правда. За какво се е говорило на тези срещи е неизвестно, но широко разпространени бяха само думите на българския премиер, че въпреки очакванията, президентът на САЩ не отправи към българското правителство нито една забележка, вметва вестникът.


„Обаче миналата седмица се изясни ролята, която Щатите отдават на България. Първата лястовица бяха думите на министъра на външните работи Николай Младенов за това, че на режима на Башар Асад в Сирия дните му са преброени. При това Младенов направи въпросното изказване цели два пъти – на среща с колеги от Полша и Швеция в Ереван, както и по време на дискусия в Нов български университет. И така, в понеделник, 17 декември, стана известно, че България разширява на своя територия базата на американските войски, пише още Комсомолская правда. Както съобщи вестник Труд, министърът на отбраната Аню Ангелов се е срещнал с представители на Пентагона на държавния департамент на САЩ в началото на декември, и се е обърнал към тях с молба да увеличат военнослужещите си на полигона Ново село край Сливен и да се установи постоянни командване на американската армия, което той се опита впоследствие да отрече.


Комсомолская правда напомня, че договорът между България и САЩ за 10-годишна аренда на българските военни бази е подписан през есента на 2006 г. Освен полигона Ново село американците могат на ползват авиобазите Граф Игнатиево и Безмер, а така също и военните складове близо до Бургас. По договора на територията на България могат да пребивават постоянно 2500 американци. Техният брой може да достигне 5000, но само за 90 дни, време, което се дава за ротация на контингента и техниката.


Комсомолская правда се позовава на думите на Кольо Приставов, сътрудник на селската администрация на котленското село Мокрен, което се намира на 1-2 километра от полигона Ново село, че там започват строителни работи. Местното население забелязало, че в последните дни имало струпана строителна техника от Варна и след като получила разрешение – влязла на територията на базата. „Кой и какво прави там – не знаем. Не знаем също, че американските военни ще станат повече. Честно казано, на хората в селото им е все едно“, цитира Комсомолская правда думите на Приставов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

дева

Денят е подходящ да се фокусиране върху детайлите

Денят е подходящ да се фокусиране върху детайлите.