Свързани новини

11.12.2012 14:00

И Гугушева се отказа

Видян 1017 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Издигнатата за конституционен съдия от ръководството на СДС - прокурор Галя Гугушева, се оттегля. Причината е, че ГЕРБ реши да не даде подкрепата си, след като в парламента постъпиха три сигнала срещу нея. Същевременно председателят на СДС Емил Кабаиванов каза, че ще има нов кандидат едва след като се промени механизмът за избор на конституционни съдии.


Гугушева обоснова решението си с това, че ще допринесе за по-бързото разрешаване на създалата се институционална криза в страната, както и "потушаване на създалото се медийно напрежение", съобщиха от пресцентъра на СДС.


"Основна тежест върху нейното решение имат нарушението на процедурните правила за издигане на кандидатури, представяне и публично оповестяване на документи, изслушване на кандидати и подготовка за избор на съдия в Конституционния съд, приети от Народното събрание на 22.11.2012 г., както и  изразените безпочвени съмнения от страна на медиите въз основа на твърдения на лица със съмнителна репутация", пише в съобщението.


"От този момент нататък преди да се представи която и да е кандидатура трябва да се промени механизмът за издигане", посочи на пресконференция Кабаиванов, цитиран от Агенция "Фокус". По думите му трябва да приключи задкулисието в българската политика и договорките тип "кръгла маса".


"Кандидатурата на един достоен професионалист, какъвто е прокурор Галя Гугушева, беше омаскарена от хора, които не са преставали да представят компромати", добави председателят на СДС. Той каза, че до края на деня очаква Галя Гугушева официално да оттегли кандидатурата си.


Кабаиванов заяви още, че СДС ще продължи да води борба срещу задкулисието и договорките в българската политика.


Галя Гугушева беше издигната след скандала с Венета Марковска. След среща на Кабаиванов с премиера Бойко Борисов се разбра, че СДС ще издигне кандидат, а депутатите от мнозинството ще го подкрепят. Първоначално дясната партия номинира президента Петър Стоянов (1997-2002 г.), но депутатите на СДС отказаха да внесат номинацията му.


Това доведе до раздор вдясно. На национален съвет бяха изключени народните представители Мартин Димитров, Димо Гяуров и Ваньо Шарков. Последва оттеглянето на евродепутата Надежда Нейнски. В края на миналата седмица те сформираха гражданското сдружение "Единство", което ще влезе в преговори с ДСБ за коалиция за изборите.


Номинация на Гугушева беше внесена от трима отцепници от "Атака". По-късно постъпиха три сигнала в парламента, което накара ГЕРБ да не даде подкрепата си за нея. Президентът Росен Плевнелиев дори предупреди за същия сценарий като с Венета Марковска, когато той отказа да присъства на клетвата й и по този начин осуети встъпването й в длъжност.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

риби

Днес е възможно да се почувствате малко изгубени сред буря от емоции

Днес е възможно да се почувствате малко изгубени сред