21.11.2012 11:55

Връщат конете с освободителите

Видян 1064 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Поставят фигурите на великия княз Николай Николаевич и Граф Игнатиев на паметника на Цар Освободител днес. Подменена е конструкцията в краката им. Фигулите са почистени като е запазена оригиналната им патина. Голям кран поставя в момента два от по-малките коне-фигури на паметника на Цар Освободител. С огромни въжета монтажници окачват два коня, поставят трупчета за безопасност и ги вдигат на постамента.


Фигурите на великия княз Николай Николаевич и Граф Игнатиев се поставят от двете страни на паметника на Цар Освободител. Това каза пред журналисти Любомир Петров, координатор на проекта по реставрация на паметника. Това е благородна патина, която се пази. Всеки град в Европа се гордее с оригиналната си патина. Това е стогодишна патина и ние не можем да я махнем, добави Любомир Петров, коментирайки сивозеленикавия вид на фигурите. Те отдолу са изградени от неръждаема стомана и конструкцията в краката е подменена.


Процесът по реставрация на паметника на Цар Освободител върви нормално. „Конят на Цар Освободител е готов и съвсем скоро ще го сложим. Той има нови перфектни крака, с перфектна конструкция от неръждаема стомана, която ще гарантира много дълъг живот на фигурата на открито. Ще се постараем до края на годината да поставим всички елементи на коня. Искаме да свършим максимално работа до настъпване на зимния сезон, тъй като площадката е на открито и зимата много трудно се работи”, обясни Петров. Другите две фигури, които са на място, са на ген. Гурко и ген. Столетов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.