Свързани новини

15.11.2012 10:59

7 американски щата не искат да са американски вече

Видян 1456 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Жителите на седем американски щата са в очакване да бъде решено дали ще излязат от състава на САЩ. Те са събрали необходимия брой подписи, което им дава право на официален отговор от федералното правителство. До момента петиции за излизане от състава на федерацията са подали хора от 40 щата, но едва в седем от тях са събрани над 25 000 подписа, предаде ИТАР-ТАСС.


Най-много е събрал Тексас - близо 100 хиляди. В своята петиция щатът заявява, че икономическите проблеми на САЩ идват от неспособността на федералното правителство да реформира бюджетната политика.


"С оглед на факта, че щатът Тексас има балансиран бюджет и е 15-ата по големина икономика в света, излизането му от състава на съюза е практически осъществимо", се казва в документа. Жителите на този щат се оплакват и от "крещящи нарушения" на човешките права, каквито според тях са например проверките на пътниците по летищата.


Срещу желанието на Тексас, се обявява столицата му Остин, жителите на която искат да се отдели и да остане в състава на САЩ.


Освен Тексас, прага от 25 000 подписа са прекрачили Луизиана, Флорида, Северна Каролина, Алабама, Джорджия и Тенеси. Във всички тези щати с изключение на Флорида повечето жители гласуваха на скорошните президентски избори за републиканеца Мит Ромни, който отстъпи на Обама.


Петициите са качени на сайта на Белия дом - в категорията "Ние, народът", където всеки желаещ може да помести собствена молба или да се присъедини към предишните.


Авторите им се позовават на Декларацията за независимост, в която бащите основатели на САЩ провъзгласяват, че "щом една форма на управление се окаже пагубна (. . .), народът има правото да я видоизмени или премахне и да учреди ново управление".


Според американски експерти шансовете Белият дом да позволи на някой щат излизане от федерацията на практика са равни на нула. За последен път 11 щата напускат съюза през 1860 и 1861 г., след като за президент е избран Линкълн. Тогава започва кръвопролитната гражданска война.


За последен път 11 щата напускат съюза през 1860 и 1861 г., след като за президент е избран Абрахам Линкълн. Тогава започва кръвопролитната гражданска война, припомня ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

козирог