Свързани новини

12.11.2012 13:46

Словенците избират президент

Видян 1043 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Слаба е досега избирателната активност на президентските избори в Словения, където до 11 часа са упражнили правото си на вот 14,4 процента от избирателите, съобщават информационните агенции, цитирани от БТА.


Според изборните власти участието е по-ниско от това на предишните избори, когато по това време бяха гласували 17 процента, а до  края на изборния ден - 58,5 процента. Предизборните анкети дават преднина на независимия кандидат Данило Тюрк, досегашният президент, пред опозиционния лидер социалдемократ Борут Пахор, бивш премиер.


В Словения бяха отворени над 3300  избирателни секции, в които 1,7 милиона регистрирани избиратели ще решат кой от тримата кандидати да бъде президент на страната в следващите пет години.


Освен сегашния президент Данило Тюрк, който се бори за още един мандат, кандидати са също бившият словенски премиер Борут Пахор и Милан Звер, евродепутат и бивш министър на образованието в първото  правителство на Янез Янша. 


Според повечето социологически проучвания днес се очаква да спечели досегашният президент Тюрк, но не и с над 50 процента, което означава, че може да се очаква втори кръг на изборите. 


Държавната избирателна комисия ще оповести първите частични и непълни резултати половин час след затварянето на секциите в 19 часа. Кандидатите за президент ще направят изявления за резултатите от изборите в журналистическия център в Любляна тази вечер. 


Президентът на държавата според словенската конституция няма големи правомощия. По време на предизборната кампания през последните седмици доминираха теми, свързани с опитите на  сегашното правителство да излезе от кризата и да избегне  необходимостта от международна помощ. 


При ниска избирателна активност шанс да отиде на балотаж ще  има и Милан Звер, докато при по-голяма активност на избирателите за втория кръг на изборите ще се класират само Тюрк и  социалдемократът Борут Пахор, посочват анализаторите.


Милан Звер и Борут Пахор по образование са политолози,  докато досегашният словенски президент Данило Тюрк е юрист.






Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни