Свързани новини

01.11.2012 12:44

Здравният министър пренебрегна решение на парламента

Видян 1406 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Мнозинството в парламента отхвърли предложението на левицата докладът на временната комисия, която трябваше да проучи защо са поскъпнали лекарствата у нас, заплащани изцяло или частично с обществени средства, да бъде изпратен на прокуратурата и на комисията по корупция във висшите етажи на властта.

Копие от документа, според решението на Народното събрание, ще бъде даден на Министерството на здравеопазването и НЗОК - за запознаване с препоръките за предприемане на необходимите мерки и действия, предаде БТА. 


От трибуната на парламента обаче здравният министър Десислава Атанасова обяви, че самата тя ще даде доклада на прокуратурата и на комисията на Янев. От ГЕРБ заявиха, че той е доказателство как управляващите не "разтварят чадър" над никого и не капитализират грешките на предишните правителства. 

Като признават добрата работа на експертите от комисията, от левицата и ДПС намират доклада за осакатен, "замитащ" фактите - не дава отговори с колко милиони са ощетени бюджетът на МЗ и на НЗОК, гражданите и не посочва кои са виновните.


В документа комисията констатира, че има действия или бездействия, довели до значителна загуба на обществен ресурс, а нестабилността на законодателството, в т.ч. несъвършенствата на нормативната регулация, създават непредсказуема бизнес среда и дори "набиране на скорост" на сивите икономически практики, обясни синият депутат Ваньо Шарков. Оттук нататък, добави той, други органи трябва да поемат действия по отношение на фактите, установени в доклада. 


Нигяр Джафер от ДПС отбеляза, че комисията не е стигнала до края да каже колко са щетите, нанесени на здравеопазването. Липсата на посока и цел доведоха нещата дотук, коментира тя. Джафер обясни, че в момента здравеопазването у нас е постфактум: има смърт на пациенти - създава се анкетна комисия, има закрити болници - търси се решение на въпроса, лекари напускат - започваме да мислим какво да се прави. 


Мая Манолова настоя докладът, освен на НЗОК и МЗ, да бъде изпратен на прокуратурата и на комисията по корупция на Яне Янев. Политическата отговорност не стига, трябва да се носи наказателна, категорична е тя. Манолова обвини парламентарното мнозинство, че създава комисии на килограм. Тя направи ценови паралел на медикаментите при тройната коалиция и при ГЕРБ. Според цитираните от нея данни, при тройната коалиция цените на лекарствата в 92 процента от случаите са се понижили, докато при ГЕРБ са скочили около 400 процента. 


"Изводът след доклада е, че българите ще пият една студена вода със скъпите лекарства, защото няма политическа воля да се намалят цените", заяви Павел Шопов от "Атака".


Председателят на здравната комисия Даниела Дариткова отговори, че въпреки противоречивите интерпретации на фактите в доклада от опозицията, е ясно, че комисията си е свършила съвестно работата, което, на свой ред, потвърждавало обещанието на управляващите да не "покриват" обстоятелства от обществен интерес. Тя се върна назад през 2006-2009 г. към одита на Сметната палата във връзка с пренасочване на пари за лекарства на онкоболни към МЗ за заплати. Тогава има заведени 16 дела срещу министерството от граждани, които не са получили медикаменти, 56 процента от протоколите за рак на гърдата са забавени, цитира фактите тя. И заяви, че ГЕРБ не бяга от отговорност и не търси капитализация на грешките от предишни управления. 


Десислава Атанасова призна, че има забавяне с 10 месеца в подзаконовата уредба, свързана с възможността за договаряне на отстъпки, както и, че част от констатациите не са приятни за управляващите. Тя обаче допълни, че е очаквала обективен дебат в пленарната зала, предложения как да се върви напред. В духа на политическото говорене, здравният министър изрази опасения от възможно "объркване на личността" у някои от изказващите се от опозицията. 



Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

дева