Свързани новини

25.07.2012 11:50

Омбудсманът реже банкови своеволия

Видян 1736 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

БНБ скочи срещу конституционно дело №4, заведено в съда от омбудсмана Константин Пенчев. Националната банка е публикувала становището на сайта си, предупреждавайки, че прави точно така, както е сторил и общественият защитник, при това без да попита никое ведомство - БНБ, МФ или правосъдното министерство. Позицията на БНБ е подписана лично от управителя й Иван Искров. Омбудсманът е поискал съдът да обяви за противоконституционнен член от Гражданско процесуалния кодекс (ГПК), който разрешава на банките да се снабдят със заповед за изпълнение за събиране на неиздължени кредити на базата на документ или извлечение от счетоводните си книги. Според омбудсмана това поставя банките в привилегировано отношение пред длъжника. В позицията на БНБ се казва, че въпросната разпоредба на ГПК не само не нарушава правата на гражданите, но и помага за ритмичното и навреме събиране на т. нар. безспорни вземания по неиздължените кредити. Тя дори била от обществен интерес, защото така процедурата пред съда приключвала по-бързо и по-евтино за длъжника. В условия на криза и влошена събираемост на кредитите, премахването на тази възможност за "притискане" на длъжниците ще влоши финансовото сътояние на банките, се казва още в декларацията на БНБ. Междувременно стана ясно, че съдии от Благоевград  започнали масово да спират делата, които водят банките срещу кредитополучатели, съобщи в. "Вяра". Причината е заведеното от омбудсмана Пенчев дело.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

овен

Днешният ден ви носи енергия за нови начинания

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днешният ден ви носи енергия за нови начинания.