Свързани новини

13.07.2012 15:10

EurActiv: България и Румъния ще се провалят на най-големия тест на ЕС

Видян 1717 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България и Румъния ще се провалят на един от най-големите тестове след присъединяването си към ЕС през 2007 г., с предстоящото публикуване на съдбоносните доклади за напредъка на двете страни в реформите в съдебната система, информира информационният сайт на ЕС EurActiv. Румъния е изправена пред безпрецедентна критика заради предполагаемите опити от новото правителство на страната да сложи контрол върху демократичните баланси. На България същевременно се гледа като на страната, в която практиките на организираната престъпност са приемани като нормален начин за правене на бизнес от официални представители на най-високо ниво.
 
 
Записи с подслушвания пораждат безпокойства


 
Макар и не толкова очевидно от гледна точка на Брюксел, политическите развои в България и Румъния показват, че Букурещ и София не трябва да очакват добри новини от доклада на ЕС по механизма за сътрудничество и проверка, които ще бъдат публикувани на 18 юли. Висшият съдебен съвет в България вчера уволни съдия Мирослава Тодорова, която има репутацията на най-силен критик на тази институция, която се възприема като инструмент на политиците и по-специално на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. Премиерът Борисов нарече този ход "провокация", насочена към подкопаване на усилията на неговото правителство да подобри имиджа си. Случаят "Тодорова"  илюстрира продължаващата борба за власт между изпълнителната и съдебната власт в България, които си сипят взаимни обвинения за зависимост от мафията. Борисов "наля масло в огъня" с признанието си по време на среща с блогъри, че записът на телефонен разговор, в който той защитава противоречив бизнесмен от митническите служби е истински. Миналата година България преживя лавина от изтекли в медиите подслушвания, които очевидно са направени от ДАНС, Агенцията за националната сигурност на страната. Записите "изтичат" във вестник "Галерия", таблоид с връзки с Алексей Петров, противоречива фигура, описана от мнозина като най-мощният враг на Борисов, пише EurActiv. Според един от записите, Борисов инструктира висш митнически шеф, Ваньо Танов, да спре разследване на бизнесмена Михаил Михов, собственик на фабрика за бира, като посочва, че е "поел ангажимент" да не го тормозят. На 30 март 2011 г., Михов беше намерен мъртъв в хотелска стая, а вдовицата му почина през май. Според непотвърдени съобщения, Европейската Комисия е била изключително загрижена от изтеклата информация, в която министър-председателят сам признава, че е поръчал "защита" от митнически проверки на покойния бизнесмен. Говорителят на ЕК Марк Грей заяви, че изпълнителният орган на ЕС е напълно наясно с подслушването, но не може самостоятелно да потвърди, че наистина премиерът Борисов е признал твърденията си за верни.


 
Най-скорошните събития в България и Румъния показват тревожен модел: партиите в тези страни прокарват идеята, че политиката е екстремна игра, при която печалбата или загубата на играещия трябва да бъде балансирана от печалбата или загубата на другите участници. Веднага, след като дойдат на власт или сформират коалиция, те вземат всички постове в най-кратък срок от време – от председател на Конституционния съд, до ръководители на националните статистически служби. И се опитват да циментират тази хватка на властта колкото се може по-дълго, коментира ситуацията "Ди Пресе". Лидерът на ПЕС Сергей Станишев е бил попитан от EurActiv дали се опасява, че страната му може да не се присъедини към шенгенското пространството, поради сегашното политическо напрежение с Румъния. Станишев заявил, че е имало ясни правила и критерии за присъединяването на двете съседни страни към Шенген, които всъщност са постигнати и от България, и от Румъния. "Не е нито демократично, нито справедливо, нито обосновано да се добавят допълнителни политически или други условия", казал още Станишев. Въпросът за присъединяването на България и Румъния в Шенгенското пространство се очаква да влезе в дневния ред на срещата на ЕС министрите през септември.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

водолей