Свързани новини

29.05.2012 11:19

Цветанов: Oрганизираната престъпност е интегрирана от началото на прехода от всички политически партии

Видян 1501 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българската организирана престъпност е била толерирана от политическата класа в България през последните 20 години. Това каза по TV7 министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.


Коментарът му бе във връзка със специализираната полицейска операция „Кокаинови крале”, проведена съвместно с италианските служби. При нея вчера бяха задържани 30 души, сред които 15 българи, за трафик на кокаин в Италия. Ръководител на българската група е задържаният неотдавна у нас Евелин Банев - Брендо.


„Самото израстване на това ниво на Брендо и неговите съратници в тази организация не е станало без съгласието или бездействието на българската държава”, отбеляза Цветанов, цитиран от Фокус. По думите му организираната престъпност е интегрирана от началото на прехода от всички политически партии.


"Винаги, когато МВР е започвало да работи добре, е започвал натиск от определени политически партии с искане за рокади и промени в структурите, което е довело до невъзможността за борба с организираната престъпност. Самият Брендо е човек с огромен финансов ресурс, който в годините на прехода е успял да се впие в държавното управление. Хора от подземния свят като Брендо, Иван Тодоров-Доктора и Алексей Петров са били свързани с висши постове във властта и затова евроатлантическите партньори са отказвали да работят с нас", добави той и призова Сергей Станишев и тогавашното ръководство на МВР да отговорят за тези протекции.


"С вчерашната операция успяхме да измием един огромен срам, който страната ни трупаше в европейски план и то затова, че 2007 година, когато е започнала операцията, е имало изтичане на информация и една яхта в Карибския басейн е изоставена с огромно количество кокаин. През 2008 г., когато е правена сериозна оперативна среща между българската страна и швейцарската, испанската, италианската, тогава два часа по-късно цялата информация е изтекла и италианските власти са преценили, че няма да работят с българските власти по групата на Брендо”, посочи министърът.


Той подчерта, че България е спечелила доверие с операция „Кокаинови крале”.


Делото за пране на пари срещу Брендо е започнато 2007 г. и още сме в съдебен процес и не знаем кога ще свърши, каза още Цветанов.


Евелин Банев, бившата му съпруга Моника Добринова, сестра й Десислава Дишлиева и Симо Крайчев са подсъдими у нас за пране на над 2 млн. евро от наркотици и контрабанда.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

лъв