Свързани новини

20.03.2012 17:24

Централен софийски банкомат краде данни от карти

Видян 2482 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Един от най-използваните банкомати в София е станал начинът банда злосторници да ограби граждани чрез кражба на данни. Машината на ъгъла на улиците Алабин и Цар Калоян в самото сърце на столицата е бил тяхната златна мина.
“Моята история може да се случи на всеки. Пуснах картата си, за да изтегля пари от банкомата, който използвам от години. Всичко беше чудесно до момента, в който започнах да получавам sms-и за теглене от моята карта, включително от Америка. Опитах се по най-бързия начин да блокирам сметката. Докато това стане, опитните крадци вече бяха изтеглили към 4000 лева”, разказа пред 19’ известна журналистка.
Тя добави, че от новините на бТВ е разбрала, че бандата е била изловена. Оказало се, че тя действа от Чикаго с помагачи в София. Те поставят скимиращите устройства, с които се запаметяват всички нужни за теглене данни като номер на картата и нейния ПИН, за да може после безпрепятствено да се теглят и да се прехвърлят суми или да се пазаруват стоки по интернет.
Въпросът с връщането на парите по кредтитни карти обаче не е толкова прост и изисква дълго ходене по мъките от страна на ощетените хора. И ако едни могат да си позволят дори да прежалят някоя дори и солидна сума, ако нямат нерви да се заминават с административните главоболия, други трябва с години да събират средства, за да погасят вредата.
Никоя банка, дори и най-надеждната, не е застрахована от нашествието на крадци на номера и кодове. Кредитните институции на практика са най-заинтересовани от разкриването на такива банди, защото те им струват и проблеми, и пари, които трябва да се възстановяват на клиентите.
Повечето банкомати имат монтирани охранителни камери, но местоположението им е встрани и отгоре около устройствата. Сътрудниците на мафиотите са се погрижили да останат скрити като нахлупват бейзболни шапки и така остават на практика неразпознаваеми в кадър.
Така препоръката е клиентите на карти задължително да се абонират за получаване на sms-и при теглене от картите им. В противен случай могат да бъдат ужилени до лимита на сметките си, тъй като престъпниците са се изпедепцали и точат бързо-бързо пари.
В същото време цяла България се посмя на историята на Калина Илиева – адашка на “калинката” с фалшива диплома от фонд “Земеделие”. “Вълшебната карта” на жената с бронзов тен, която е социално слаба, изведнъж почнала да бълва пачки. Така за няколко месеца Калина извадила от банкомата близо 100 000 лева. Забавни репортажи по телевизията показаха жената, родена с късмет, която услужвала с картата на чудесата и на бедни свои близки, включително на съпруга си, който се труди в Гърция. Тя на всичкото отгоре побързала първо да погаси вересиите си в селкопа – смесения магазин, където била затънала в борчове. “Даже започна да плаща с пари”, разказа продавачката от махалата на Калина.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

дева