Свързани новини

27.02.2012 11:19

Дянков посяга на парите за пенсии, ще ги сменя с хартийки

Видян 1876 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През последните дни в отчаянието си вицепремиерът Дянков твърдо е убеден, че трябва да похарчи и Сребърния фонд от фискалния резерв на държавата. Това са 1,8 млрд., които преди бяха 2 000 000 000, които Тройната коалиция остави за гарантиране на пенсиите. Идеята на американския пришълец е 70% от тях да бъдат заменени с държавни ценни книжа. Това поредно безумие на вицепремиера доведе до остра реакция от истинските експерти.
В интервю за излизащия днес нов брой на седмичника Супер 19’ финансистът Любомир Дацов казва: “Взетите решения ще определят в голяма степен развитието на държавата поне до 2015г, а някои доста по – дългосрочно. Икономическата криза има съществено влияние, но като махнеш влиянието й, виждаш значително влошаване ефективността на управлението. Икономиката остана на заден план, просто нямаше една нормална идея, която да бъде реализирана, нарасна неимоверно контрабандата и корупцията, влошиха се условията за правене на бизнес. Ефектът от това е липса на инвестиции, било чуждестранни или национални, висока безработица и т.н. Изобщо имам чувството, че влязохме в една много лоша спирала. На този фон наличието на бюджетни дефицити, не е много учудващо. Макар че нямаше икономическа причина през 2011 г. да имаме изобщо дефицит. Реално правителството изяде около 6.5-7 милиарда лева в повече от това, което събираше. Около 2 млрд.лв. от тях са нов дълг и около 4,5 - 5 млрд.лв. от така наречения фискален резерв. Навярно си спомняте, че предишното правителство остави около 8.5 млрд.лв. в брой на сегашното. Проблемът е, че политиката на вземане на ресурс само от вътрешния пазар има няколко негативни страни. Вредиш на малкия и средния бизнес, защото излизаш на пазара и банките естествено предпочитат да работят с държавата, а не да дават кредити на бизнеса. С една дума, според мен има натрупване на грешни решения”.
Откъде се появиха дупките според Дацов: “За 2010 г. оценките за липсващи приходи на повечето експерти бяха за около 2.5-2.6 млрд.лв. Отговорът основно е в скока на контрабандата. Делът на контрабандните цигари например се е повишил до 40% от пазара, в сравнение с 8-10 % през 2008 г. Като включите горивата, алкохола и източването на ДДС, проблемът става огромен”.
Дацов обяснява също защо още не сме го докарали до варианта Гърция. Отговорът е в сделката с дълга на Милен Велчев: “Ефектът на тази сделка е, че от 75% от БВП, нивото на дълга след 2 години стигна под 40 % от БВП. Това позволи и следващото правителство (б.р. на Станишев) да намали дълга до 14 % от БВП и да създаде резерв от 8.5 млрд.лв. Навсякъде по света ръкопляскат, ако успеят намалят дълга си с един процент. Икономиката е скачени съдове - ако не се беше се случило това, сега щяхме да бъдем в ситуацията, близка до Гърция. Да оставим, че трябваше да платим през 2010-11 г. над 1 млрд. долара в повече от това, което ни предстои през 2013 г. А сегашното правителство е създало за последните две години над 2 млрд.лв. допълнителен нов дълг”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес се съсредоточете върху личните си проекти и амбиции


Днес се съсредоточете върху личните си проекти и