Свързани новини

20.01.2012 11:23

Стачката в Мини Марица-Изток продължава

Видян 1898 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Преговорите между ръководството на „Мини Марица-изток" и профсъюзните структури в дружеството продължават и днес, предаде БиНюз.


В шестия ден от стачката страните ще се обсъждат възможностите за изход от кризата.


Вчера, въпреки че заседаваха близо 3 часа, двете страни не стигнаха по същество до финализиране на спорните въпроси. Разговорите между страните по Колективния трудов договор във въгледобивното дружество започнаха вчера, за първи път от началото на стачката.


Ръководството на мините предложи за обсъждане дневен ред от 7 точки.


Синдикатите ще бъдат запознати с натрупаните до момента загуби за дружеството от началото на ефективните стачни действия от 15 януари. Двете страни ще преговарят и по изпълнението на кризисния план за действие в дружеството, за  производителността на труда и за работна заплата в „Мини Марица-изток" ЕАД през 2011г, както и за извършените допълнителни плащания на работниците и служителите по Колективния трудов договор през  миналата година.


Ще се обсъждат и  предложения от страна на синдикатите и стачния комитет за разкриване на нови работни места, както и възможностите за придобиване на втора специалност в сферата на тежкото минно оборудване.


Гвоздей в програмата ще са преговорите по предявените финансови претенции за изплащане на допълнителни еднократни бонуси в размер на 1000 лв. на работещ в „Мини Марица-изток".


Вчера стачниците отказаха категорично да осигурят жп транспорт за пернишките кафяви въглища до ТЕЦ "Марица изток 2" и настояват разговорите да продължат само върху колективния трудов спор и исканията в стачната декларация.


В отворено писмо до министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов председателят на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев предупреди за намерението на ръководството на мините


да извърши масови уволнения на синдикални членове - участници в стачката и настоява Инспекцията по труда да санкционира нарушителите на трудовото законодателство.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

риби