Свързани новини

16.01.2012 14:25

12 града срещу шистовия газ

Видян 1392 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Десетки хиляди българи успяха да принудят управляващите най-сетне да се замислят наистина ли 30-те милиона евро, които американската компания Шеврон ни обеща, си струват поемането на огромни рискове за околната среда и поминъка на хората. Най-масовият протест срещу добива и проучването на шистов газ в страната по метода на хидравличния удар, който се проведе в събота в 12 града в страната и бе подкрепен от българи, живеещи в европейските столици, доведе до няколко обнадеждаващи обещания.


„Имаме поет ангажимент от парламентарната група на ГЕРБ, че ще подкрепят мораториум за забрана на технологията за добив и проучване на шистов газ. В сряда, по думите на г-жа Цецка Цачева, втора точка ще бъде гласуване на Закон за забрана на добива и проучването на шистов газ“, обяви по време на протеста Ангел Славчев от Гражданска инициатива добави Славчев.


Технологията хидравлично разбиване, или т.нар. фракинг, е много опасна, тъй като при извършването на сондажа се инжектират над 600 вида токсични химикали в земните недра под налягане и така се извлича газът. Част от химикалите излизат обратно на повърхността заедно с отровни вещества от дълбоките подпочвени масиви като живак и бензол. Затова Франция забрани тази технология със закон, Великобритания преустанови всякакви дейности поради причинени земетресения. Германия замрази проучванията поради открити химични елементи като бензол в кръвта на хората, живеещи близо до сондажите. В САЩ 16 щата и над 65 общини също забраниха този метод. Бензолът е едно от изключително опасните съединения, за които е доказано, че предизвикват рак. Може да се стигне и до левкимия.


На 28 май миналата година компанията Шеврон обеща 30 млн. евро за да получи правото да проучва и добива шистов газ. Още тогава несъгласието на еколозите и жителите на населените места, където са планирани сондажите ескалираха и дадоха начало на първите протести.


Бъдещето на България не струва 30-те милиона долара, които ГЕРБ ще получи от американската фирма Шеврон, посочва Младежкото обединение в БСП в позиция срещу проучването и добива на шистов газ.


Миналата събота настъпи кулминацията на протестите срещу използването на технологията. Шествията обхванаха София, Варна, Пловдив, Бургас, Русе, Плевен, Велико Търново, Шумен, Добрич, Смолян, Благоевград и Казанлък. Демонстрантите бяха подкрепени и от българи, които живеят в чужбина. Към инициативата се присъединиха и нашенци в няколко европейски столици, като Лондон, Париж и Копенхаген.


Около 4000 души преминаха по улиците на София в похода към Народното събрание. Трайчо и Нона, ще влезете в затвора, скандираха те. Протестът бе под мотото: Българин остани и земята си защити.


Над 1000 варненци излязоха с ликовете на Христо Ботев и Васил Левски, както и плакати с надписи: ЗаГАЗихте!, Шеврон, идете си с мира или ще получите секира!, Каварна иска рок, не рак!, ГАЗирана вода – Не! Благодаря! и други.


Около 600 пловдивчани също изразиха своето несъгласие. Протестът в града под тепетата бе озвучен от родопски чанове, банджо, тарамбуки, вувузели и барабани.


В Шуменеско се намират голяма част от терените, предвидени за проучвания за шистов газ. Демонстрацията там събра над 200 души.


„В момента в България няма действие с хидравличен удар и ползване на химикали с цел проучване и добив на шистов газ“, заяви вчера министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. На въпрос ще има ли мораториум, икономическият министър отговори, че предстои икономическата комисия в понеделник да се занимае с този въпрос. „Трябва да има сериозен дебат какво може да включва такъв мораториум, защото рискуваме да се озовем в ситуация, в която да сме си забранили да разглеждаме въобще напредъка на България в тази насока“, каза още Трайков.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

дева