Свързани новини

16.11.2011 16:53

Студентският бунт почва от утре

Видян 1895 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изглежда, че Бюджет 2012, наистина предвижда да ликвидира окончателно всяка възможност за интелектуално развитие у нас. След като парите на Българската академия на науките бяха безбожно орязани, това се случи и с повечето университети в страната. За компенсация започна поголовното вдигане на такси. На Международния студентски ден – 17 ноември, учащите в Софийския университет Св. Климент Охридски ще покажат гласно мнението си относно бъдещото скъпо струващо образование. Преподаватели и студенти ще се съберат на мирен протест в двора на Ректората от 11 часа.
Причината за всеобщото недоволство е покачването на семестриалните такси почти двойно за някои специалности. Очаква се следващата година за педагогика, администрация и управление, икономика и туризъм те да достигнат 457 лв. за година. За право, социология, филология, история, философия, психология, политически науки и обществени комуникации ще се плаща 731 лв., а за природните науки, информатика, архитектура, инженерните специалности - 1051 лв. Таксите за медицина, стоматология и фармацевтика могат да скочат с 1000 лв. повече от досегашните.
Последното вдигане на цените беше в началото на тази година, когато специалностите скочиха със средно между 30 и 100 лв.
Междувременно новият президент Росен Плевнелиев обеща да ходатайства за отпускане на онези 5 млн. лв, които Бюджет 2012 оряза от парите, които се отпускат на БАН. „Още 9-10 млн. лв. ще бъдат отпуснати до средата на следващата година. БАН пък трябвало да представи 3-годишна програма, за да не се търсят парите стотинка по стотинка“, заяви той вчера. Учените обаче не се доверяват само на приказки и черните ленти в знак на траур все още покриват главния вход на академията.


Малко преди началото на протеста, Алма Матер ще избира своя Ректор за следващите четири години. Подадените кандидатури за поста са на проф. д-р Божидар Ангелов - Факултет по начална и предучилищна педагогика, проф. дфн Валери Стефанов - Факултет по славянски филологии, проф. дин Иван Илчев - Исторически факултет и проф. д-р Петър Славейков - Геолого-географски факултет.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

скорпион