Свързани новини

11.11.2011 14:25

Дянков: Замяната на дълга от Милен Велчев е донесла 1 млрд. лева загуба

Видян 2658 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Финансовият министър Симеон Дянков съобщи в парламента, че през последните четири месеца в България влизат много нови влогове, които най-вероятно са гръцки, пише BNews. „Гръцката банкова система в момента е в известна нестабилност, а хората трябва да си държат парите някъде и те търсят по-стабилни банкови системи”, каза Дянков. Вицепремиерът обяви, че в настоящия момент българската банкова система е най-стабилната в Европа, защото има най-голямата ликвидност на континента. Нетният баланс между получените от България средства от Европейския съюз и изплатените вноски от страната ни от 2007 г. до септември 2011 г. е положителен и е в размер на 4,5 млрд. лв. Общият размер на финансовите постъпления от ЕС е около 7,7 млрд. лв., уточни министърът. От тях 2,4 млрд. лв. са получени от структурните и кохезионните фондове. Около 1,1 млрд. лв. са получените от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, а около 2,3 млрд. лв. са възстановените суми от ЕС за директните плащания към земеделските производители. 1,3 млрд. лв. са получените и по предприсъединителните програми. Размерът на общата вноска на нашата страна в общия бюджет на ЕС е 3,3 млрд. лв. Симеон Дянков подчерта, че ще изиска и анализ на разходите, направени от държавната администрация като командировки и други допълнителни разходи.


 


Дянков отново обясни, че ако ситуацията в Европа се влоши, бюджетът за догодина ще се коригира с по-консервативни мерки. Той обаче беше категоричен, че няма да се правят промени във вече внесените разчети за социалния сектор, образованието, науката, културата и здравеопазването. Остава и предвиденото увеличение на минималната работна заплата и на пенсиите. В същото време вицепремиерът беше категоричен, че няма да се дават повече пари на МВР и на Министерство на отбраната. „Ако бюджетът не мине, всеки финансов министър трябва да е готов да си търси нова работа”, отвърна Дянков на въпроса готов ли е да подаде оставка при провал на бюджета. Финансовият министър отхвърли подозренията на лидера на ДСБ Иван Костов, че чрез заложен по-голям външен дълг в бюджета държавата се готви да финансира строежа на АЕЦ „Белене”. „Винаги сме оставяли буфер в дълга, правим го и сега, в случай, че положението в Европа стане много тежко”, обясни сумата Данков. Той нарече „пълна глупост” и „инсинуация” твърденията на тъмносините, че от хазната ще се финансират руски проекти.


 


Финансист номер 1 заяви също, цитиран от дир.бг, че ако сделката по превалутилането на българския външен дълг от долари в евро през 2002-2003 година не беше осъществена, България би изплатила по-евтино дълга си. Изводите са на база на възложен през 2010 година независим анализ и оценка на сделката от 2002 и 2003 година. Основните изводи на консултанта са, че реализираните замени през този период на част от българския външен дълг не намаляват размера на плащанията по дълга, а водят само до формално намаляване на главницата и изтикване във времето на общото плащане. В резултат на замяната с глобални облигации е реализирана загуба в размер на около 1 млрд. лв.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

овен

Днешният ден ви носи енергия за нови начинания

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днешният ден ви носи енергия за нови начинания.