Свързани новини

02.11.2011 16:07

Откриха съкровище на Цар Иван Шишман

Видян 2805 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Екип археолози откри съкровище на Цар Иван Шишман в крепостта Кокалянски Урвич край София. Това съобщиха ръководителите на разкопките проф. Николай Овчаров и Бони Петрунова.
То представлява 18 монети от времето на Цар Иван Александър, баща на Иван Шишман. Те са намерени в притвора на църквата Свети Илия. Предполага се, че са били стотици, но голяма част е била отмъкната от иманяри.
Монетите са направени в периода между 1365-1371 година - в последните шест години от управлението на Иван Александър. Няколко от тях изобразяват него с починалия му син Михаил. Тъй като на тях не пише името на Александър, а на Шишман, се предполага, че това е първото монетосечене на Цар Иван Шишман. Те са били положени в началото на неговото управление. При разкоптите са открити и следи от ранен период на крепостта, вероятно 4-6 век и че преди това там е имало траки.
От разкопките стана ясно още, че към 15-и век църквата Свети Илия е била ремонтирана и около нея е бил направен манастир, функционирал до 17-и век. В притвора на църквата е имало и много богат некропол. Намерена е сребърна позлатена обица от 14-и век, свързана с ктиторски погребения и няколко сребърни пръстена.
Крепостта Урвич се намира на 20 км от София, в поречието на река Искър по пътя за Самоков. Тя е спомената в историята на Паисий.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

лъв