Свързани новини

14.10.2011 16:18

Екоактивисти подкрепиха Ивайло Калфин против добива на шистов газ в България

Видян 1693 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Екоактивисти, млади хора, загрижени за околната среда, скейтъри, граждански сдружения срещу шистовия газ посрещнаха Ивайло Калфин и френската евродепутатка от Групата на Зелените в ЕП Мишел Ривази в Нови Пазар и Варна. В двата най-застрашени града двамата разясняваха опасностите от предлаганата технология, която вече няколко месеца е напълно забранена във Франция. Представители на екологични организации от цяла Северна България, които се борят срещу проучванията и добив на шистов газ, дойдоха в Нови Пазар и поискаха от Ивайло Калфин и Мишел Ривази да зададат въпроси в Европейския парламент по проблема. По този начин, те искат да се потърси отговорност от премиера Бойко Борисов и българското правителство за нарушаването на българските закони и редица европейски директиви. „Европейската комисия трябва да бъде сезирана за факта, че правителството дава разрешение на американската компания „Шеврон” за проучвания за шистов газ, без предварителна екологична оценка. Това е превишаване на правомощия и е престъпление по българския наказателен кодекс”, заяви Константин Дичев от Гражданската коалиция за борба с минните замърсявания.
Много граждански активисти се събраха в Нови пазар, мястото от което трябва да започне дрилинга и вкарването на отровни химикали в българската земя, за да поставят на живо въпросите си пред най-активния европейски политик по въпросите на шистовия газ г-жа Мишел Ривази. Еколожката от Групата на Зелените работи повече от година с колегата си Ивайло Калфин в европейските акции срещу добива на шистов газ.
Калфин заяви, че очевидно има нарушения на закона и случаят ще бъде доведен до знанието на Европейската комисия. „И ако някой опита да злоупотреби, няма да позволим това да се случи”, беше категоричен Калфин.
„Европейската комисия ще бъде сезирана”, потвърди и гостенката, но изтъкна, че победата зависи изцяло  и единствено от българските граждани. Г-жа Ривази разказа на хората в Нови Пазар как чрез пълна гражданска мобилизация на френските градове, нарочени да станат арена на дрилинига за шистов газ, в родината й е била постигната пълна забрава върху използването на този метод и всякави проучвания са спрени.
На срещата дойде и представителка на най-силната група във Фейсбук, противопоставяща се на шистовия газ „Ние сме против Българският Чернобил - добива на шистов газ”, в която членуват почти 25 хиляди души. Татяна Косева разказа на французойката, че в България опитваме да водим гражданска борба, но върху темата е разпънат плътен медиен чадър. „Затова съм тук, защото всяко съобщение и посещение от Европа привлича по-голям медиен интерес”, каза г-жа Ривази.
Хората от Нови Пазар връчиха на Ривази копия от всички документи и гражданската подписка с над 4000 гласа срещу добива на шистов газ, внесена това лято в Европарламента. „Искрено се надяваме, че нашата гражданска инициатива ще намерени привърженици и приятели и в Брюксел и ще защитим нашата кауза”, споделиха хората от Нови Пазар.
„Дойдох в България, за да подкрепя моя колега Ивайло Калфи, защото всички политически сили – зелени, социалисти и други партии трябва да се обединят и тук, както постигнахме това във Франция”, заяви г-жа Ривази
„Необходими са три неща – енергийната независимост да бъде трезво оценена, да се увеличава енергийната ефективност и да се развиват възобновяемите източници. Не е вярно, че добива на шистов газ гарантира енергийна независимост в никоя европейска старана. Когато гражданите се обединят политици се вслушват в тях. И в България това трябва да се случи – да спечелите срещу една бизнес-операция.”, категорична бе гостенката.
В деня на Света Петка, гражданите на Нови Пазар подариха на французойката икона на най-тачената българска светица, за да я пази и закриля в тежките й битки.
Във Варна Мишел Ривази бе посрещната от скейтъри, организирали екопротест „Правете рампи, а не сонди”. Към тях се присъединиха млади хора от Варна и от фейсбук-групите срещу шистовия газ в България. Френската еколожка получи две граждански подписки от варненци, в които те я призовават да се бори от тяхно име в Европа срещу проучването и добива на шистов газ в България. Госпожа Ривази и Ивайло Калфин се подписаха върху транспарантите, на които младежките активисти из цялата страна събират подкрепа срещу шистовия газ.
Пред журналисти и общественици от Варна Мишел Ривази направи презентация за огромните опасности, които крие технологията на хидравличното разбиване. Те са свързани със здравето на хората, съществуването на флората и фауната в районите около сондите, както и около езерата, където се съхранява вече заразената с радиоактивен коктейл вода, използвана при дрилинга.
„Отначало във Франция, както и в България, бяха дадени разрешения за проучвания чрез хидравлично разбиване, без да има информация и без да се пита населението. Огромната гражданска активност на местните хора обаче доведе до политическа мобилизация и се стигна до законова забрана на дрилинга в цяла Франция. Дойдох да подкрепя Ивайло в борбата му срещу шистовия газ и затова пред вас разказвам за рисковете и зова за преценка на опасностите. Ние казахме не, вие също можете да го направите”, обобщи евродепутатката.
„Лично аз съм изцяло против проучването с хидравлично разбиване, а енергийната независимост на България не зависи от шистовия газ”, за пореден път обобщи позицията си Калфин.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни

Днес може да се наложи да вземете трудни решения

Днес може да се наложи да вземете трудни решения,