Свързани новини

03.10.2011 16:51

БДЖ: Огромни липси и 800 милиона лева дълг

Видян 2175 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В неделя вечерта е установено, че между 500 и 1000 товарни вагони липсват в БДЖ. Това става, след като петък, събота и неделя е правена инвентаризация на част от активите на БДЖ „Товарни превози", информира news.bg.


Председателят на съвета на директорите на Холдинг БДЖ Владимир Владимиров коментира, че процедурите по установяване броя на лисващите вагони текат и в момента и за това не може да даде повече информация.


Свързахме се с Владимиров, след като тази сутрин новината съобщи лидерът на Подкрепа д-р Константин Тренчев.


След среща при премиера Борисов на синдикати и министрите на финансите и транспорта Тренчев - в рамките на коментарите около стачната готовност в БДЖ - заяви, че премиерът е попитал къде са онези 1200 вагона, намерени ли са, кой ги е нарязал или продал.
„Текат следствия за купените вагони, които били за скрап, а после продадени скъпо и прескъпо на БДЖ", добави синдикалният лидер.


Председателят на Съюза на железничарите в Българиа към КНСБ Петър Бунев заяви от своя страна, че последната инвентаризация на вагоните от товарни превози е направена през февруари тази година.
По думите му е възможно огромното количество липсващи вагони, което е установено, да не отговаря на истината и да е направена грешка.


Относно съкращенията в компанията Бунев заяви, че синдикатите не се съгласни работещите в железниците да изкупят вината за тежкото състояние на компанията. По думите му е необходимо намаляване на разходите по други пера.


Иначе след два часа разговори при премиера синдикалистите и финансовия министър не приближиха позициите си и въпросът за стачката на БДЖ остана нерешен.
„На същото разстояние сме, на което бяхме вчера", каза на излизане от МС шефът на КНСБ Пламен Димитров.
Той е категоричен, че ключът към решението е в колективния трудов договор.
„Без колективен трудов договор няма да се съгласим на драстични мерки в компанията", заяви синдикалистът.


Димитров каза, че синдикатите са изложили пред премиера притесненията си и добави, че според КНСБ има нужда от преглед на изпълнението на меморандума за развитие на жп транспорт, който беше подписан при предишното стачно напрежение март месец.
Димитров съобщи, че в петък отново ще има среща при премиера.


Лидерът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев каза от своя страна, че синдикатите настояват кражбите и посегателствата върху жп да бъдат третирани като терористичен акт, за което трябва да се направят съответни законодателни промени.


„Защото може да свиеш една релса, която може да не струва много пари, но може да метнеш един влак и да изтрепеш десетки хора", поясни Тренчев. По думите му БДЖ е крадено с години и с ръце, и с крака.


Министърът на транспорта Ивайло Московски, който също присъства на срещата, съобщи, че трябва да бъде актуализиран планът, който има железницата и да бъдат предложени промени. „За тези 3-4 дни съвместно със синдикатите ще набележим промени", каза Московски и изрази надежда да бъде постигнат взаимно приемлив вариант.


Финансовият министър Симеон Дянков каза, че е изложил мотивите, по които финансовото министерство е забавило подписването на заема от Световната банка за БДЖ. „Заемът е готов. Световната банка е възторжена да се подпише заема. Спира го министерство на финансите. Аз го спирам", заяви Дянков и поясни, че причината са натрупаните задължения на БДЖ.


Към момента БДЖ има около 800 милиона лева дълг, който не се обслужва, изтъкна Дянков и уточни, че само малка част от него, която е държавно гарантирана се обслужва от финансовото министерство по предишния заем на Световната банка. Останалата част на дълга не се обслужва от 2007-2008-ма година.


Според Дянков заемът ще бъде подписан, но трябва да е сигурно, че БДЖ е не само организационно, но и финансово добре и че натрупаните 800 млн. дългове, които били насъбрани в периода 1998-2006-та година, бъдат изплащани.
„Заемът ще се подпише, но когато видим, че има достатъчно приходи в БДЖ, че да могат да покриват поне лихвите по заемите", категоричен е Дянков.


Като възможности за повишаване на приходите на БДЖ финансовият министър посочи товарните превози и скрапа. Само за тази година БДЖ са набелязали 30 млн. лева приходи от скрап и голяма част вече са влезнали, затова приходите тази година са по-големи от миналата, посочи Дянков и добави, че това само намалява загубите.


Той каза още, че държавната субсидия в сегашния бюджет за БДЖ възлиза на 222 млн. лева и че не само в България, а и във всички страни пътническите превози се дотират.
Темата за съкращенията не е обсъждана на днешната среща, каза още Дянков.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

рак