Свързани новини

22.08.2011 14:40

Жестоки сражения край резиденцията на Полковника

Видян 1082 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Либийските бунтовници вече контролират 95 процента от Триполи, съобщи техният най-високопоставен дипломатически представител в Лондон, цитиран от Асошиейтед прес.


Махмуд Накуа уточни, че в либийската столица все още има няколко гнезда на съпротива, но увери, че въстаниците затвърждават своя контрол над града. Все още не сме открили Муамар Кадафи, но нашите бойци "ще обърнат всеки камък, за да го намерят, арестуват и изправят пред съда", обеща той. По всяка вероятност той се намира в Триполи и трябва да е в своята резиденция в либийската столица Баб ал Азизия. Това съобщи пожелал анонимност дипломат в града, цитиран от Франс прес.


Колона от стотици бунтовници и автомобили с монтирани на тях ракетни установки преминава през Триполи и се е насочила към Зеления площад в центъра, който вече бе преименуван от въстаниците на Площад на мъчениците. "Аллаху акбар!" ("Бог е най-великият!"), скандират бойците от съпротивата.


От своя страна синът на Муамар Кадафи Хамис е насочил своите сили към завладения от либийските бунтовници център на Триполи, съобщи дубайската сателитна телевизия Ал Арабия, цитирана от Ройтерс. Хамис Кадафи командва 32-а бригада от либийската армия "Хамис", която е едно от най-добре въоръжените и обучени либийски военни части.


Силите на Кадафи са разположили танкове близо до пристанището на Триполи и неговата резиденция в центъра на столицата Баб ал Азизия, предаде още Ройтерс, като се позова на представител на бунтовниците.


Въстаниците, които заловиха друг син на либийския лидер - Сейф ал Ислам, преговарят с Международния наказателен съд (МНС) за неговото предаване, съобщи още телевизия Ал Арабия. МНС издаде през юни заповеди за арест срещу Сейф ал Ислам, самия Кадафи и директора на либийското разузнаване Абдула ас Сануси по обвинения в престъпления срещу човечеството.


Представители на политическия орган на либийските бунтовници - Преходния национален съвет (ПНС), пътуват към Триполи, предаде Франс прес, като се позова на бунтовник. Те са тръгнали вчера вечерта със самолет от бунтовническия бастион Бенгази и са пристигнали през нощта в западния планински район.


По последни данни групата, в която влизат предимно представители на Триполи в ПНС, е била в Бир Ганам, на 100 километра югозападно от либийската столица. Според Накуа целият ПНС ще се пребазира от Бенгази в Триполи.


Междувременно НАТО продължава своята операция в Либия "Обединен защитник", съобщи представител на пресслужбата на организацията, цитиран от ИТАР-ТАСС.


Той уточни, че самолети на алианса все така гарантират зоната над Триполи, забранена за полети и следят ситуацията в страната. Ако забележим действия, които заплашват мирното население, ще продължим да предприемаме решителни мерки в съответствие с мандата, даден от Съвета за сигурност на ООН, заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.


Либийските бунтовници призоваха силите на Муамар Кадафи, които се сражават за Брега, да сложат оръжие, предаде Франс прес, като се позова на техния говорител Ахмед Омар Бани. Той призна, че няма промяна в ситуацията на този фронт и боевете в източния либийски град продължават.


Разположена на 240 километра югозападно от бастиона на бунтовниците Бенгази, Брега има важно стратегическо значение. В града, който премина на няколко пъти от едни ръце в други от началото на бунта срещу Кадафи, се намира ключова петролна инфраструктура.


Заловени са двама от синовете на Кадафи - Сейф ал Ислам и най-големият - Мохамед, който е под домашен арест.



Според посланика на Либия в ООН Ибрахим ад Даббаши, представляващ либийската опозиция, „това е краят на режима".


По улиците на Триполи са изградени контролно-пропускателни пунктове, а превзетите административни сгради са под засилена охрана. Бунтовническите отряди се опитват да поддържат реда в либийската столица, но вече се появиха информации за мародерства и грабежи.


„С падането на Триполи очаквам всички останали градове да го последват и всички привърженици на Кадафи да се предадат. Очакваме Кадафи да бъде пленен през следващите часове", заяви дипломатът, цитиран от БТА. Според източници от опозицията Кадафи отдавна вече не е в столицата, предаде ИТАР-ТАСС.



Либийският лидер Муамар Кадафи отправи два призива снощи към народа си да спаси Триполи от офанзивата на бутовниците.


Синът на ръководителя на либийското разузнаване Абдула ас Сенуси - Мохамед, е убит при сражения с бунтовниците, съобщи "Ал Джазира". Според катарския телевизионен канал той командвал едно от силовите подразделения, които влезли в бой с настъпващите към Триполи сили на опозицията. Съдбата на самия Сенуси е неизвестна.



Махмуд Джибрил, един от основните лидери на Преходния национален съвет, призова либийските бунтовници да се въздържат от всякакво отмъщение в Триполи, като предупреди също за "гнезда" на съпротива от привърженици на Кадафи в столицата, предаде АФП.


Привърженици на либийската опозиция се събраха във Вашингтон и Лондон, за да празнуват победата на бунтовниците. Стотина либийци дойдоха пред Белия дом, предаде Франс прес. Те отправиха молитви, развяваха бунтовнически знамена и скандираха: "Либия е свободна, мерси Саркози, благодаря Обама".


Една жена носеше плакат, на който пишеше: "Мерси НАТО, мерси Обама".


В еуфорична обстановка, събралите се хора празнуват края на режима на Муамар Кадафи. Привърженици на либийската опозиция проведоха нощен митинг в центъра на Лондон, предаде ИТАР-ТАСС. Развели нейните червено-черно-зелени знамена, те се присъединиха към празненствата на въстаниците в Триполи и Бенгази.


Хамас поздрави либийските бунтовници за превземането на столицата, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на говорителя на палестинското ислямистко движение Сами Абу Зухри.


Той приветства, по думите му, освобождаването на Триполи и изрази надежда това събитие да стане повратен момент в историята на Либия и страната да поеме по пътя на свободата и просперитета.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

рак

Очаква ви продуктивен ден

Очаква ви продуктивен ден, ако успеете да организирате