Свързани новини

09.05.2011 17:29

Първо ядем, после спим и ако остане време - работим

Видян 1612 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Митологемата, че българският народ е трудолюбив тотално се срина вчера, след като Националният статистически институт (НСИ) обяви резултатите от проучване на това в  какви дейности прекарва най-голяма част от денонощието си народът. 

Работата за нашенеца идва на трето място по важност след съня и храненето. Като нация с най-много почивни дни през годината ние сме свикнали да се опитваме да спестим възможно най-много време от работа и да го прекарваме във всякакви други занимания.

Времето, което използваме за лични грижи, е средно по 12 часа и 20 минути. В сън прекарваме 38,5 на сто от денонощието, а за хранене отделяме не по-малко от 2 часа. Почти час ни е нужен за обличане и козметични процедури.

Най-продължително спят хората над 65-годишна възраст - 10 часа и 14 минути на ден, и младежите до 19-годишна възраст - 9 часа и 33 минути. За тези в трудоспособна възраст обаче времето за сън почти никога не стига. Обикновено те имат не повече от 8 часа и половина за това любимо занимание.

Хората от селата спят малко повече - 9 часа и 20 минути, отколкото тези в градовете - 9 часа и 11 минути. 

Средно българинът отделя 7 часа и 19 минути за работа. При мъжете този период от деня е с 12 минути по продължителен от колкото при жените. Най-продължително - 7 часа и 39 минути на ден, работят лицата между 20 - 49 г., а най-кратко - над 65 години - 4 часа и 36 минути. 

Според проучването на НСИ излиза, че може да не бачкаме, но за сметка на това значителна част от времето си прекарваме в домакинска работа. Този труд отнема по 3 часа и 25 минути на ден за всички анкетирани. 79,8% от жените отделят почти час за миене на чинии, а 23,3% от мъжете са се ангажирали с тази дейност по 32 минути. Все още не сме успели да разпределим грижите за дома по равно между половете. Жените се занимават с домакинството почти два пъти повече от мъжете: 4 часа и 27 минути на ден, мъжете - 2 часа и 14 минути. 

Почти всеки от анкетираните отделя време за телевизия, четене, разходки, туризъм, спорт, игри, компютри и др. Сумарно свободното ни време е средно 4 часа и 25 минути. Най-много такова имат лицата между 10 и 19 години и над 65 години. За тях това време е близо 6 часа. Само по 3 часа и 45 минути за развлечение имат сънародниците ни между 20 и 49 години.

През свободното си време българите основно гледат телевизия - 2 часа и 43 минути на ден и разговарят със семейството и приятелите си - 36 минути на ден. Времето, което отделят за разходки, е почти символично - 12 минути дневно. 

Хората, които спортуват, отделят по 2 часа дневно за този вид занимания. По 1 час и 33 минути българинът отделя за туризъм, забавления и културни дейности. По 1 час и половина се отделя за различни видове хобита и игри - свирене на музикални инструменти, писане на поезия, проза, колекционерство, игра на карти, шах, домино, залагане на комар и др. За четене на книги се отделят по 1 час и 20 минути дневно, а за периодичен печат и специализирана литература - 50 минути. 

Разпределението на времето се повлиява значително от начина на живот на отделния човек, от това дали живее сам или в семейство, дали има или няма деца и от тяхната възраст, добавят от НСИ. 




Етикети
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

водолей

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и креативност

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и