Свързани новини

21.03.2011 16:04

На вниманието на премиера Нона Караджова вреди на природата – бюджетът губи над 40 млн. лв.

Видян 2351 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кански рев за “скок” на цените на бялата и черната техника, заради “предстящо вдигане на екотаксите”, изпълни медиите тези дни откъм големите търговци на електроуреди. Никой, най-малко пък натоварените с тази задача държавни органи, не се зае да обясни каква е истината по случая. 

Проучване на 19’ по сигнал на Екопрограма установи, че Министерството на околната среда едновременно вреди на българската природа и ощетява бюджета с над 40 милиона лева годишно като не контролира събирането на въпросните такси и последващото рециклиране на уредите.

Най-лошото е, че това нарочно бездействие ни изправя на ръба и на яки санкции от Европейския съюз, който издигна в култ на десетилетието зелената икономика и зелената политика. И изкъсо следи как отделните държави се отнасят към тази тематика.

Екотаксите у нас не са и половината от тези в ЕС. До средата на 2009 г. те се плащаха в този размер и започнаха кампании по рециклирането на уреди, за да не вредят на околната среда, почвата и водите, да не с образуват незаконни сметища и т.н. 

С идването на Нона Караджова обаче държавата абдикира от тази своя контролна функция и я даде в ръцете на фирми. От тях не се иска много, освен връзки, дори и да имат собствени рециклиращи мощности.

Естествено, събираемостта пада рязко. Вместо да събираме 96 млн. лв. от това перо или поне 43 млн., както преди, резултатите ни са 2 648 565 лв. Какво означава това? Търговците калкулират таксата на потребителите, но никой не им я събира след това. Очевидно, че с такива приходи, няма как да се финансира и рециклиране. Така губещи, заради слабата работа на министър Караджова и нейните подопечни са едновременно бюджетът, природата и хората на България. 

Звучи твърде невероятно тази работа да е резултат от некомпетентност. Май цялата игра с екотаксите намирисва на нещо много по-сериозно и никак не е случайна. Естествено, работа на разследващите органи е да навлязат в дълбочината на материята.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес се съсредоточете върху личните си проекти и амбиции


Днес се съсредоточете върху личните си проекти и