Свързани новини

13.03.2011 16:33

Япония пред ядрена катастрофа

Видян 3393 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

65 години след ужаса на Хирошима и Нагасаки Япония е изправена пред ядрена катастрофа. Резултатът след земетресението от 9,0 по Рихтер преди два дни е по-страшен от времето на Втората световна война, когато Япония е бомбардирана от американците като швейцарско сирене. 

В пострадалата от земетресението и последвалите вълни цунами АЕЦ Фукушима 1 е започнала неуправляема верижна ядрена реакция. Изпусната е радиоактивна пара от първи и втори реактор на Централата, която се намира на 240 км от столицата Токио. По-рано във Фукушима 1 беше регистрирано ниво на радиоактивност 1000 пъти над нормалното. В момента то е спаднало до 184,1 микросиверта в час.

До момента не е ясно дали има непосредствена опасност от радиация за населението. Говорител на японското правителство заяви, че атомната централа е застрашена от втора експлозия. По думите на главния секретар на кабинета Юкио Едано няма да има опасност за здравето на живеещите в близост граждани.

„Последиците от злополуката в АЕЦ Фукушима 1 до голяма степен ще зависят от развитието на заключителната фаза от разтапянето на горивните пръчки в реактора. В най-лошия случай може да бъде изхвърлено голямо количество ядрен материал. В случай на неблагоприятни синоптични условия може да бъде заразена огромна площ, но това ще стане ясно едва в близките дни, смята експертът.“, заяви Михаел Зайлер от германската комисия по сигурността на ядрените реактори.

„Възможно е броят на жертвите от земетресението и последвалото цунами в Япония да достигнат 10 000“, прогнозира шефът на полицията в източната префектура Мияги. 

Президентът на Америка Барак Обама официално заяви, че американците ще стоят до Япония до последно.

До този момент няма информация за пострадали български граждани в Япония, обяви говорителят на Външно министерство Весела Чернева пред БНР.

Междувремнно стана ясно, че земният трус в Япония е изместил земната ос с 10 см.

снимка: БТА




Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

дева