Свързани новини

29.09.2010 17:24

Борисова падна, чака се Дянков

Видян 2238 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Проф. Анна-Мария Борисова опита да направи интубация на правителството, като точно в 13,32 подаде оставка като здравен министър. Така тя пробва да предпази кабинета на Бойко Борисов от вот на недоверие, който БСП и ДПС официално обявиха, че ще искат в парламента.  


В 8 сутринта нищо не предвещаваше такава правителствена драма. Анна-Мария Борисова се появи облечена в червен тоалет в сутрешния блок на bTV. По-късно на пресконференция педантичната дама каза: „Оставката ми не е искана и не е обсъждана. Моята оставка, както и на всеки министър, е винаги в джоба му и тъй като нямам джоб, тя е в папката ми." 15 минути по-късно говорителят на правителството Николай Боев обяви официално оттеглянето й.


Проф. Борисова бе назначена за здравен министър на 7 април тази година, след като предшественикът й Божидар Нанев подаде оставка, когато прокуратурата му повдигна обвинения за сделки с лекарства, ощетили бюджета. При представянето й начело на здравното ведомство Бойко Борисов свойски обяви, че я е харесал, след като се е запознал с нея на едно кръстовище край Велико Търново.


Наред с комата, в която изпадна болничната система, с това, че всеки ден лекарите напускат България и с това, че от Здравната каса изчезнаха едни 455 милиона лева, Борисова се злепостави и по друга линия. Тя отрече да е в конфликт на интереси заради бизнеса на мъжа си и излъга, че той не се занимава с клинични проучвания, а само с клинични изследвания. В Търговския регистър обаче е записано, че Център за клинични изследвания Ф. Олбрайт, който е собственост на съпруга на Борисова Стефан Кривошиев, се занимава с клинични проучвания, диагностика, профилактика, изследвания, лечение и обучение на болни с ендокринни заболявания и всички други дейности, незабранени със закон.


Преди 2 дни публикуваната на сайта на здравното министерство Концепция за здравеопазването за 2010-2015 г. предвижда официално доплащане при болнично лечение, а това предизвика сериозни възражения от страна на синдикатите и пациентски организации. Онази вечер обаче, след заседание на оперативното ръководство на ГЕРБ лидерът на управляващите и министър-председател Бойко Борисов обяви, че "няма да се въвежда допълнително 20% заплащане на здравните услуги". Вчера сутринта в bTV самата Борисова на практика опроверга твърдението му, като обясни, че премиерът е прав, доколкото все още няма остойностяване на медицинските услуги и не е ясно колко ще е доплащането.


„Основанията за вота на недоверие не отпадат, защото той е към правителството за цялостната здравна политика и в този смисъл отговорността засяга не само министъра на здравеопазването, засяга министър-председателя, финансовия министър и действията, които правителството дотук е предприело и които не е извършило“, коментира Янаки Стоилов от БСП.


 „Това е една добър пиар ход преди вота на недоверие“, обявиха от ДПС. Двете партии до края обещаха да внесат вота на недоверие. СДС пък поискаха оставката на целия екип на здравното министерство заради натрупаните проблеми.


„Оставката на Анна-Мария Борисова е едно достойно за уважение действие. Нея я възпрепятстват тя да може да си върши работата като министър. Възпрепятства я финансовият министър Симеон Дянков. Дали министърът ще се казва Анна-Мария Борисова или някой друг, не е толкова важно - важен е този, който се е запънал и не пуска пари на здравеопазването. Който и да дойде като министър, когато няма пари в здравеопазването, нищо не може да се реализира“, каза д-р Димитър Ленков, главен секретар на Българския лекарски съюз (БЛС). Още преди месец от БЛС обявиха, че Дянков е "вреден за здравеопазването" и възпрепятства реформата.


По думите на Ленков извънредният събор на Българския лекарски съюз е поискал неговата оставка на първо място. В сила е решението на съюза лекарите да протестират ефективно след 15 октомври.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.